IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung: Нека iPhone остане извън САЩ

Корейският производител поиска забрана на вноса на iPod, iPad и iPhone в Щатите

16:55 | 01.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Международната търговска комисия трябва да реши дали да не ограничи вноса на устройствата на Apple на територията на САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Международната търговска комисия трябва да реши дали да не ограничи вноса на устройствата на Apple на територията на САЩ. Снимка: Ройтерс

Огромен лъскав контейнер се намира на пристанището, пълен с технически играчки от офиса на Apple. Изработени са от азиатци, а трябва да бъдат купени и ползвани от американци. Но няма да се стигне до там - iPod, iPad и iPhone не може да бъдат внасяни на територията на Съединените американски щати.

Ако южнокорейският технологичен гигант Samsung успее да се наложи със своята жалба в Международната търговска комисия (ITC) на САЩ, с която настоява да бъде забранена продажбата на iPhone, iPad и iPod, този сценарий може да стане реалност. А е твърде възможно институцията, която всъщност трябва да предпазва американски компании от нечестни практики в областта на патентите, да се произнесе с такова решение, предаде BBC.

Комисията трябва да излезе с решение в рамките на 12 до 18 месеца. Така че музикалните плеъри, смартфоните и таблетите с логото на отхапана ябълка, за която Samsung твърди, че е нарушила патентното право, скоро няма да станат дефицитна стока. Но и Apple рискува твърде много - около една трета от целия оборот на компанията, който през последното тримесечие е около 25 млрд. долара, идва именно от САЩ.

Колкото по-напредничава е техниката в устройствата, толкова по-важни стават и патентите, а който притежава много такива, може да ги влага не само в своите устройства, но и по един заобиколен начин да извива ръцете на конкурентите си, получавайки такси за ползването им.

Затова фирмите в бранша спорят толкова ожесточено за нарушаването на тези патенти. Същевременно и изходът от юридическите схватки е трудно предвидим, защото моделите на концерните станаха все по-подобни един на друг.

Да вземем за пример смартфоните. През 2007 г. Apple пусна по магазините своя iPhone. Междувремено телефонът, който се управлява с допир на пръстите и освен това може да се ползва и като преводач, навигационно устройство и игрова конзола, вече има доста имитатори. Успехът на iPhone и iPad накара много конкурентни фирми със сходни продукти да се опитат да обхванат дял от бързо разрастващия се пазар. Samsung се опита да повтори успеха с пускането на Galaxy - серия смартфони и таблети. 

Между американците и южнокорейците има и доста разлики: през миналата финансова година Samsung продаде над 10 млн. броя от своите смартфони, а при Apple само през последното тримесечие са били продадени 18,7 млн., пише Süddeutsche Zeitung. И все пак никой не е толкова близо до щатския концерн, колкото Samsung, който залага на безплатната операционна система Android и по този начин успява да предложи по-евтини устройства.

Apple, разбира се, знае за тази опасност и през април подаде жалба в съда. "По робовладетелски начин Samsung се е облагодетелствал от технологии, дизайн, управление и дори опаковка", пише в жалбата от 38 страници. Корейците нанесоха контраудар с патентни жалби в много страни. А за последно Apple внесе иск в Корея.

Apple поиска корейският производител да предаде за експертиза на адвокатите му три смартфона и два таблета, които още не са на пазара, но вече са обявени пред публиката. Samsung пък поиска новите поколения iPad и iPhone.

Но всъщност се оказва, че двете фирми са доста свързани една с друга. Samsung произвежда чипове, които Apple влага в доста от технологичните си устройства. През миналата година американците поръчаха на Samsung части на стойност 5,7 млрд. долара и така се превърнаха в най-големия клиент на Samsung.

Apple води патентни спорове и с други производители, като Motorola и HTC, също пред ITC. Едва наскоро американският концерн сключи споразумение с финландския производител Nokia и ще трябва да плаща такса и за бъдещото ползване на патентите. Според информация на Nokia финландският производител е вложил в цялата си история 43 млрд. долара за разработване на патенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още