IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung печели време в патентния спор с Apple

Съдията Луси Кох насрочи изслушването за забрана на продажбите на устройствата за началото на декември

18:02 | 29.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В патентната война между двата гиганта засега победител е Apple. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В патентната война между двата гиганта засега победител е Apple. Снимка: Ройтерс

След тежкото си поражение в патентното дело срещу Apple в САЩ корейският концерн Samsung спечели няколко месеца в процеса. Председателстващият съдия Луси Кох насрочи  съдебното заседание за изслушването по повод на поисканото прекратяване на продажбите на осем смартфона  за началото на декември. По искането на Samsung за отмяна на забраната за  продажба на Galaxy Tab 10.1 решение може да бъде взето най-рано през септември, пише DPA.

Съдията Луси Кох заяви, че дългият период до 6-и декември е необходим, за да се гарантира, че страните ще могат да коментират искането на Apple за спиране на продажбите, както и с това, че тя трябва да се съобрази с нови заявления.

Така например е много вероятно Apple да поиска увеличаване на сумата за обезщетение. Щатският съд в Калифорния постанови, че Samsung трябва да плати на Apple обезщетение за 1,05 млрд. долара заради нарушаване на авторски права. Тъй като журито смята, че патентите са нарушени умишлено, Кох би могла да увеличи тройно размера на глобата. И това ще бъде дискутирано на 6-и декември.

Същевременно Apple може да се опита да получи предварителна заповед за преустановяване на продажбите на телефоните на Samsung, подчерта германският експерт по патенти Флориан Мюлер, който наблюдава споровете в бранша. 

Samsung вече обяви, че ще се защитава с всички средства срещу възможна забрана. Сред устройства, които Apple иска постоянно да блокира, има четири варианта на смартфона Galaxy S2, който все още играе важна роля за Samsung.

Журито е установило нарушение на патентите на Apple от общо 28 устройства на Samsung. Според тях обаче Galaxy Tab 10.1 не нарушава патенти по дизайна на iPad. Ето защо Samsung възрази срещу взетото от Кох през юни решение за предварителна забрана на продажбите на таблета.

Освен това Samsung вероятно ще се опита да постигне отлагане на цялото решение на журито, преди то да бъде потвърдено от Кох. Подобно решение обаче се случва доста рядко, пише още DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още