IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung ще инвестира над 160 млрд. долара, предимно в Южна Корея

Компанията иска да заложи на области, които ще са ключови за бъдещия ѝ растеж

13:19 | 08.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големият южнокорейски конгломерат Samsung планира да инвестира 180 трлн. вона (161 млрд. долара), за да увеличи възможностите си да произвежда чипове за памет и други продукти, които ще бъдат ключови за бъдещия ѝ растеж. Всичко това е в подкрепа на усилията на президента на страната да засили забавящата се икономика, пише Bloomberg.

Инвестицията ще насърчи проучванията и развитието на изкуствения интелект, петото поколение безжични мрежи, биофармацевтиката, дисплеите, чиповете и други ключови програми в рамките на следващите три години, твърди Samsung Electronics. Близо три четвърти от тази инвестиция ще бъде направена в Южна Корея.

Samsung обяви новината дни, след като нейният лидер Лий Дзие-юн се срещна с южнокорейския финансов министър в завод за чипове, намиращ се южно от Сеул. Компанията отчете рекордна печалба миналата година и продължава да е на гребена на вълната на пазара на чипове в глобален план. Тя е водеща и по продажби на смартфони в света и доставя екрани за iPhone X на Apple.

Според анализатора на DB Financial Investment Куон Сун-рюл тази инвестиция има и политическа страна, защото правителството „призовава за създаване на работни места и насърчаване на инвестициите в страната“

Инвестицията на Samsung е добре дошла за президента Мун Дже-ин, чието одобрение спада. Потреблението се забави, безработицата расте, а инвестициите се охладиха, откакто той застана начело миналата година.

Samsung заяви, че може да наеме още 40 хил. души, въпреки че самата инвестиция може да създаде 700 хил. нови работни места в цялата страна.

Компанията и свързани с нея фирми планират да инвестират и 22 милиарда долара през следващите три години за разработката на изкуствен интелект, автомобилни части и други проекти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Samsung обяви днес, че ще похарчи сумата от 25 трилиона вона, за да наеме специалисти по изкуствен интелект и да стане световен играч в областта на следващото поколение телекомуникационни технологии, както и за да засили присъствието си при електронните компоненти за колите на бъдещето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още