IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung все още не се е присъединила към борсовото рали в Южна Корея

На южнокорейската борса ръстове записват предимно по-малките имена

12:27 | 27.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Южнокорейският капиталов пазар се възстанови повече от всеки друг от средата на март насам, въпреки че двете ключови акции на него все още не са се присъединили към ралито, пише Bloomberg.

Индекsът Kospi се изкачи с 32% от най-голямото си дъно от десетилетие, надминавайки други основни индекси, включително тези в Китай, Хонконг и Япония, сочат данни, събрани от агенцията.

Същевременно производителите на чипове Samsung Electronics и SK Hynix, които заедно съставляват близо 30% от бенчмарка, имат най-лошото представяне сред най-големите компании в индекса.

И все пак и двете са сред най-допринасящите за ръстовете в показателя от 19 март, като се има предвид претегленият им размер.

Цялостният по-силен скок на по-малки имена, включително на работещата в здравеопазването Samsung Biologics и на доставчика на онлайн услуги Naver, разкрива по-голямото разнообразие от представящи се добре компании в Южна Корея в момента. За сравнение значително по-малка група от успешни играчи стои на върха на индекса S&P 500, което е предупреждение за бъдещото представяне, твърдят от Goldman Sachs Group.

Около две трети от членовете на Kospi се търгуват над 50-дневната си средна стойност, връщайки се до нива, които последно бяха наблюдавани преди пандемията на коронавируса, сочат данните. Само около 40% от акциите от S&P 500 могат да се похвалят със същия ръст спрямо краткосрочните си средни нива, сочи информация, събрана от Bloomberg.

Що се отнася до Samsung и SK Hynix, перспективите пред производителите на чипове продължават да се подобряват, след като този месец и двете комании отчетоха печалба, изпреварваща очакванията на анализаторите. Блокадите по целия свят, причинени от пандемията, са причина за все по-голямото търсене на онлайн услуги.

„През втората половина на годината печалбата ще се възстанови от миналогодишните си ниски нива, но все пак вероятно ще е по-слаба от очакваното преди вируса заради спада в продажбите на мобилни телефони“, посочва в имейл старши анализаторът на Bloomberg Intelligence Антеа Лай.

Kospi нарасна с 1,8% в понеделник, въпреки все по-големите спекулации за здравето на севернокорейския лидер Ким Чен Ун и за стабилността на режима. Samsung Electronics се радва на 0,6% повишение, като допринася най-много за ръста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още