IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung закрива единия си завод в Китай

Това се случва на фона на отслабването на пазара на смартфони в азиатската страна

18:46 | 12.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics ще прекрати операциите на една от своите фабрики за производство на смартфони в Китай, обяви компанията, цитирана от Ройтерс.

Това се случва в момент, в който продажбите на най-големия пазар на смартфони в света се свиват, на фона на нарастващата конкуренция от страна на играчите, предлагащи по-евтини устройства.

Пазарният дял на Samsung на китайския пазар се е свил до 1% през първото тримесечие на тази година, на фона на огромната конкуренция от местни марки като Huawei, сочат данни на компанията за пазарни проучвания Counterpoint, от около 15% в средата на 2013 г.

"Като част от продължаващите усилия за засилване на ефективността на нашите производствени звена, Samsung Electronics стигна до трудното решение да сложи край на операциите на Tianjin Samsung Electronics Telecommunication”, посочва гигантът в изявлението си, като има предвид завода в китайския град Тианджин.

Заводът, в който в момента работят около 2600 души, трябва да бъде затворен до края на тази година.

Samsung, която е най-големият производител на смартфони в света, заяви, че ще предложи компенсации на служителите и ще даде възможности за прехвърляне в други звена на компанията.

Samsung, която се фокусира в по-евтини за производството страни като Виетнам и Индия, допълва, че ще продължи да работи в другата й китайска фабрика, която се намира в една от южните провинции.

Фабриката в Тианджин произвежда 36 млн. мобилни телефона годишно, а другата – 72 млн. Двете във Виетнам произвеждат общо 240 млн. бройки на година, твърди южнокорейският вестник Electronic Times.

Samsung е отказала да разкрие капацитета на фабриките си.

От компанията заявиха, че Китай остава важен пазар за нея.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още