IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и ЕС ще обсъдят недостига на чипове и регулацията на Big Tech

Първата среща на Търговския и технологичен съвет ще се проведе тази седмица

20:40 | 28.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Thierry Monasse/Bloomberg</em></p>

Снимка: Thierry Monasse/Bloomberg

Съединените щати и Европейският съюз се надяват да обсъдят недостига на чипове, изкуствения интелект и проблемите с технологичната конкуренция по време на първата среща на Търговския и технологичен съвет (TTC) тази седмица, обявиха представители на администрацията на САЩ, предава Ройтерс. 

Миналата седмица информационната агенция писа, че САЩ и ЕС планират да обявят първата среща на TTC, която може да доведе до единен подход към ограничаването на нарастващата пазарна мощ на Big Tech (големите технологични компании).

По-рано този месец Белият дом обяви, че съветът ще се срещне за първи път на 29 септември в Питсбърг.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, министърът на търговията Джина Раймондо, търговският представител на САЩ Катрин Тай и заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис ще присъстват, заедно с еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер.

В неделя последните двама заявиха, че съветът ще даде на Европа повече власт и ще определи стандарти и правила за XXI век.

„Като администрация вярваме в силната регулация в полза на конкуренцията... Не мислим за това като възможност да работим заедно с Европейския съюз“, коментира представител на администрацията на САЩ.

Американските източници твърдят, че Съединените щати обсъждат заедно с колегите си от Европа проблеми и препоръки относно Закона за цифровите пазари и Закона за дигиталните услуги – законодателни предложения на ЕС, които включват рамка за регулиране на технологичния сектор.

Няколко технологични търговски групи във Вашингтон заявиха, че индустрията не иска европейският подход към дигиталната регулация да бъде възприет и в САЩ.

„Съществува риск европейската страна да притисне САЩ да хармонизира регулациите си с ЕС... което би разклатило водещите американски технологични компании“, твърди Робърт Аткинсън, президент на Фондацията за информационни технологии и иновации – технологичен мозъчен тръст, базиран във Вашингтон.

„Не бива да правим това, нито е необходимо. Нашите интереси са широко съгласувани и съвместими, особено що се отнася до Китай“, коментира Аткинсън.

Влиятелната Търговска камара на САЩ твърди, че действията на TTC трябва да „избягват политики и регулаторни мерки, които са насочени към компании, базирани в другата страна“.

Ограничаването на сериозния недостиг на чипове засегна редица компании, включително американските производители на автомобили, а тази тема ще е сред приоритетно разгледаните по време на срещата, твърдят представителите на властите.

Ще бъде разгледано и развитието и внедряването на изкуствения интелект, който подобрява защитата на поверителността. Освен това ще бъде проведено съвместно проучване относно това как технологията влияе на световната търговия.

Източник от американска страна твърди, че дискусиите между САЩ и ЕС относно митата върху стоманата и алуминия текат отделно от процеса по TTC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още