IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Мън Уанджоу водят преговори за споразумение

Ако такова бъде сключено, главният финансов директор на Huawei ще може да се прибере в Китай

14:18 | 04.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Darryl Dyck/Bloomberg</em></p>

Снимка: Darryl Dyck/Bloomberg

Американското правителство води преговори с главния финансов директор на Huawei Мън Уанджоу за сключването на споразумение, което ще ѝ позволи на се върне от Канада в Китай, ако признае, че е нарушила закона, пише Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

В последните седмици адвокатите на Мън са водили разговори с представители на Министерството на правосъдието на Съединените щати за сключването на т.нар. споразумение за отложено наказателно преследване. Планирани са още срещи през тази седмица, чиято цел е да се сключи въпросното споразумение преди края на управлението на Доналд Тръмп.

Министерството на правосъдието не е открито веднага за коментар, а от Huawei са отказали да коментират въпроса.

Мън беше арестувана във Ванкувър през декември 2018 г. Съединените щати обвиняват нея и Huawei в банкови измами, които нарушават американските санкции срещу Иран, ето защо искат тя да бъде екстрадирана от Канада в САЩ.

Според обвинението Мън е подвела големи банки, включително HSBC за връзките на Huawei със звено в Иран, наречено Skycom, за да получи определени банкови услуги. Huawei отрича да е прекрачила закона.

Съгласно споразумението, което се обсъжда в момента, Съединените щати ще се съгласят да отложат или оттеглят обвиненията срещу Мън, ако тя признае част от обвиненията срещу нея, твърдят източниците. Тя ще може да се върне в Китай от Канада, където е под домашен арест в къщата си.

Досега Мън се противопоставя на предложената сделка, защото вярва, че не е направила нищо лошо, посочват източниците.

Арестът на Мън, която е дъщеря на основателя на Huawei Рън Джънфей, бележи засилване на напрежението между Съединените щати и Китай и увеличаване на натиска срещу една от най-важните технологични компании в света.

САЩ твърдят, че Huawei представлява заплаха за националната сигурност, и се опитват да убедят други държави да блокират компанията, така че тя да не може да участва в изграждането на 5G мрежите им. Вашингтон наложи редица санкции на Huawei, които повлияха на възможността ѝ да си набавя ключови компоненти като чипове.

През тази година бяха проведени редица изслушвания като част от процеса за екстрадицията на Мън. Очаква се те да продължат още няколко месеца. Сделката между Мън и САЩ обаче може да доведе до техния край.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още