IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ искат глобален данък за дигиталните гиганти до края на 2019 г.

Идеята е да бъде постигнато глобално решение в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

22:26 | 27.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ подкрепят идеята за въвеждане на данък върху дейността на дигиталните гиганти и се надяват до края на 2019 г. да бъде постигнато глобално решение в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това заяви днес американският министър на финансите Стивън Манучин на пресконференция в Париж, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Обсъждахме това на (срещите на) Г-7 и Г-20, посочи американският министър. Напълно разбирам, че има проблем, над който трябва да работим, възможно е този въпрос да засяга по-широка област, а не само цифровите компании. Бихме могли да включим по-голяма база предприятия или да повдигнем въпроса за физическо присъствие на територията на една или друга страна, каза Манучин.

Същевременно той подчерта, че не подкрепя въвеждането на "цифров данък" във вида, който се предлага в момента.

Въпреки това изрази надежда, че Франция може в бъдеще да коригира позицията си.

"Надяваме се, че в ОИСР ще бъде намерено глобално решение, което ще замени налога, въведен във Франция", заяви министърът.

Френският му колега Брюно Льо Мер потвърди намерението на Париж и Вашингтон да работят заедно в тази посока и също заяви, че има обща позиция за необходимостта от такъв данък. Той подчерта, че Франция се надява заедно с партньорите си да постигне глобално решение на проблема.

През януари Льо Мер съобщи, че през февруари френското правителство ще представи законопроект за данъчно облагане на най-големите компании, предлагащи цифрови услуги на територията на страната. По думите му мярката трябва да обхване компании с оборот над 750 млн. евро в света и над 25 млн. евро във Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още