IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ искат отмяна на делото, което Huawei заведе срещу правителството

Очаква се търговските преговори между Вашингтон и Пекин да продължат следващата седмица

10:40 | 05.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американското правителство внесе искане за отмяна на делото на китайската технологична компания Huawei Technologies, в рамките на което телекомуникационният гигант обвинява Съединените щати, че са действали противозаконно, когато са поставили продуктите му в черния списък, предава Ройтерс. 

Huawei заведе делото в началото на март, като подаде жалба във Федералния съд в Тексас, посочвайки, че законът, който ограничава бизнеса й в Америка, е противоконституционен. 

Компанията попадна в центъра на ожесточената търговска война между САЩ и Китай, която засегна капиталовите пазари. Наскоро президентът Доналд Тръмп се съгласи да отслаби рестрикциите към Huawei, след като се срешна с китайския си колега Си Дзинпин по време на срещата на Г-20. 

Високопоставени представители на двете страни организират подновяване на преговорите следващата седмица, твърдят от администрацията на Тръмп.

Вчера американското правителство заяви, че заради това, че компанията все още е в черния списък, исканията за лицензи от американски компании да работят с Huawei се разглеждат „с най-голямо внимание към националната сигурност“.

Правителственото искане е подадено отново в съда в Тексас, в който е постъпила и първоначалната жалба на Huawei.

Китайската компания не е отговорила незабавно на запитването за коментар.

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още