IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обмислят да добавят Alibaba и Tencent към черния си търговски списък

Това ще е поредният голям удар срещу китайски компании от страна на администрацията на държавния глава

09:29 | 07.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Администрацията на Доналд Тръмп обмисля да добави технологичните гиганти Alibaba и Tencent към черния списък с фирми, за които се смята, че са притежавани или контролирани от китайските военни, твърдят двама източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Насочването към най-високо оценените азиатски компании, чиято обща пазарна стойност възлиза на 1,3 трлн. долара, ще бъде най-сериозната стъпка на американския президент Доналд Тръмп по отношение на мерките срещу китайските компании, докато се опитва да затвърди своя по-строг подход срещу Пекин през финалните дни от управлението си.

Представители на Министерството на отбраната, които съблюдават попадащите в черния списък, все още не са финализирали плановете и обсъждат и добавянето на други китайски фирми към листа, допълват източниците, пожелали да останат анонимни.

И двете компании са отказали да коментират.

Книжата на Alibaba, най-голямата китайска фирма за електронна търговия, и тези на гиганта в гейминга и социалните мрежи Tencent понижиха стойността си с близо 4% по време на следобедната търговия в Хонконг. Листнатите в САЩ акции на Alibaba приключиха борсовия ден с над 5% спад във връзка с новините.

Някои инвеститори са скептични, че Alibaba и Tencent мога да са изправени пред дългосрочни рестрикции.

„Това е много лоша политика. Има достатъчно пари в Азия, достатъчно и стават повече, така че това няма да принуди тези компании да излязат от Америка“, коментира Томас Калдуел, председател на Caldwell Investment Management в Торонто и инвеститор на Нюйоркската фондова борса. „Парите и пазарите трябва да са неутрални“.

През ноември Тръмп засили мерките си срещу китайски фирми с изпълнителна заповед, която забранява на американски инвеститори да купуват акции от китайски компании. Във вторник тази седмица той нареди да бъдат забранени трансакциите с осем софтуерни приложения, включително с приложението за мобилни разплащания Alipay, което е собственост на Ant Group, както и с QQ Wallet и WeChatPay на Tencent.

До този момент от Пентагона са поставили в черния списък общо 35 компании, в това число най-големият китайски производител на чипове SMIC и петролния гигант CNOOC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още