IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обвиниха руски агенти и хакери за атаката срещу Yahoo

Федералната служба за сигурност е използвала хакер, за да разбие мрежата на Yahoo, вместо да го арестува, твърдят американските власти

19:45 | 15.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американското Министерство на правосъдието обяви в сряда, че двама руски агенти от разузнаването и двама други души са привлечени под отговорност заради обвинения, свързани с хакерските атаки над най-малко половин милиард потребителски профила в Yahoo, предаде CNBC.

Обвиняемите агенти от руската Федерална служба за сигурност Дмитрий Докучаев и Игор Сушчин са успели да се сдобият с информация за "милиони абонати" на Yahoo, Google и други доставчици на имейл услуги, заявиха от правосъдното министерство.

Докучаев и Сушчин са платили на хакерите Алексей Белан и Карим Баратов да получат достъп до имейлите, твърдят от министерството.

Изпълняващият длъжността помощник-главен прокурор Мери Маккорд заяви, че Белан е "известен престъпник хакер"- един от най-издирваните от ФБР, известен с това, че е хаквал американски компании за електронна търговия. Белан е използвал атаката над Yahoo, за да разпространява спам, да проверява кореспонцията на потребителите за информация за кредитни карти и други схеми, с които "да пълни собствените си джобове с пари", коментира Маккорд.

Федералната служба за сигурност е използвала Белан, за да разбие мрежата на Yahoo, вместо да го арестува, посочва Маккорд.

Баратов, който е канадски гражданин, е бил арестуван във вторник, съобщават още от министерството.

През миналата година Yahoo разкри две отделни мащабни атаки срещу компанията, които са сред най-големите в историята. През декември беше съобщено за хакерска атака от 2013 г., която е засегнала над 1 млрд. потребителски акаунта. В отделна атака от 2014 г., която беше разкрита пред обществото през септември, е била открадната информация от най-малко 500 млн. потребители.

От правосъдното министерство казват, че обвиненията засягат най-малко 500 млн. акаунта в Yahoo, за които е била открадната информация, и поне 30 млн. акаунта, от които е било откраднато съдържание. Засегнати са били и 18 акаунта на други доставчици като Google.

Сред целите на атаките са били руски журналисти, американски и руски държавни служители, както и представители на частния сектор.

"Ние сме дълбоко признателни на ФБР, че разследва тези престъпления, а на Министерството на правосъдието, че обвини тези, които са отговорни", заявиха от Yahoo в свое изявление.

Verizon постигна споразумение да купи Yahoo, преди да станат известни атаките. Впоследствие през февруари Verizon намали цената с 350 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още