IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обвиниха трима севернокорейски хакери за кражба на 1,3 млрд. долара

Те са присвоили сумата при атаки срещу разнородни компании - от банки до филмови студиа

21:45 | 17.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

САЩ повдигнаха обвинения срещу трима компютърни програмисти от Северна Корея за огромна хакерска атака, целяща присвояването на над 1,3 млрд. долара в пари и криптовалута и засягаща от банки до холивудски филмови студиа, съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от Ройтерс.

Според обвинителния акт 31-годишният Йон Чан Хок, 27-годишният Ким Ил и 36-годишният Парк Дзин Хок са откраднали парите, докато работели за севернокорейското военно разузнаване. Преди време срещу Парк беше повдигнато обвинение по иск от 2018 г.

Министерството на правосъдието съобщи, че хакерите са отговорни за разнородна престъпна дейност, включително ответна атака през 2014 г. срещу Sony Pictures Entertainment за създаването на филма „Интервюто“, разказващ за убийството на севернокорейския лидер.

Смята се, че групата е атакувала служители на AMC Theatres и е проникнала в компютрите на британската филмова компания Mammoth Screen, която работела по сериал за Северна Корея.

Министерството на правосъдието съобщи още, че тримата обвиняеми са участвали в създаването на деструктивния зловреден софтуер WannaCry 2.0, който нанесе удар на Националната здравна служба на Великобритания през 2017 г.

Хакерите са обвинени, че са проникнали в мрежите на банки в Южна и Югоизточна Азия, Мексико и Африка и са злоупотребили със SWIFT протокола, за да откраднат пари. Твърди се също, че те са използвали зловредни приложения от март 2018 г. до септември 2020 г., за да атакуват потребители на криптовалути.

Общата открадната сума от хакерите не е ясна, защото в някои случаи кражбите или са били спрени, или са били предотвратени. Но цифрите са значителни. Само при една атака през 2016 г. срещу централната банка на Бангладеш хакерите са задигнали 81 млн. долара, сочи обвинителният акт.

„Служителите на Северна Корея, използващи клавиатури вместо оръжия, задигайки дигитални портфейли с криптовалута вместо торби с пари, са най-големите банкови обирджии в света през 21-и век“, заяви по време на брифинг заместник главният прокурор на САЩ по националната сигурност Джон Дъмърс.

Кристи Джонсън, заместник-директор на ФБР, отговаряща за полевия офис в Лос Анджелис, заяви пред репортери, че се смята, че тримата предполагаеми хакери са в Северна Корея. Според представители на американските власти понякога те са се установявали в други страни, включително Китай и Русия.

Смята се, че Северна Корея е генерирала общо 2 млрд. долара, използвайки „повсеместни и все по-усъвършенствани“ дигитални прониквания в банки и борси за криптовалута, сочи доклад на ООН от 2019 г., изготвен от независими експерти, наблюдаващи международните санкции срещу Пхенян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още