IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ограничиха износа на технологии за най-големия производител на чипове в Китай

Американските компании трябва да кандидатстват за лиценз за експорт на определени продукти за SMIC

09:08 | 27.09.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

САЩ наложиха ограничения на Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), което допълнително увеличава напрежението с Китай заради критичните индустрии, пише Bloomberg.

Сега американските фирми трябва да кандидатстват за лиценз за износ на определени продукти до най-големия производител на чипове в Китай, казва се в писмо от 25 септември, видяно от Bloomberg News. SMIC и нейните дъщерни дружества представляват „неприемлив риск от отклоняване към военна крайна употреба“, пише Бюрото по индустрия и сигурност.

SMIC не е включена в т.нар. списък на американските субекти, което означава, че ограниченията все още не са толкова строги, колкото наложените на китайската Huawei Technologies Co. САЩ заявиха, че обмислят по-сериозен „черен“ списък, който би повлиял на износа на повече компании.

„Военните правила за крайна употреба се прилагат само за подмножество от изброени дружества с американски произход. Правилата за списъците на субектите се прилагат за дружества с всякакъв произход от САЩ и някои с чуждестранен произход“, казва Кевин Улф, юрист по контрол на износа в  Akin Gump и служител в търговския отдел на администрацията на Обама.

Решението за SMIC е компромис между Министерството на отбраната и търговията и умерените в администрацията на Тръмп, според запознат източник на Bloomberg.

SMIC не е получила официално известие за санкциите, няма връзка с китайските въоръжени сили и не произвежда стоки за военни крайни потребители или употреба, казва се в съобщение по имейл от базираната в Шанхай компания.

Ограниченията срещу SMIC внасят допълнително напрежение между двете най-мощни страни в света. САЩ и Китай се сблъскват  заради търговията, интелектуалната собственост, пандемията и националната сигурност, включително новия закон за националната сигурност, който Пекин наложи на Хонконг.

Технологичната област става все по-спорна, тъй като Китай си поставя за цел да води света в определени сектори, отдавна доминирани от САЩ. Администрацията на Тръмп постави Huawei в черния списък, като попречи на гигантския доставчик на телекомуникации да купува компоненти от американски доставчици и притиска съюзниците си да последват примера.

До 50% от оборудването на SMIC идва от САЩ, според оценки на Jefferies, а компанията има пазарна стойност над 29 милиарда долара.

Сред клиентите на SMIC  са  американските производители на чипове Qualcomm Inc. и Broadcom Inc., според данни на Bloomberg. Акциите на китайската компания спаднаха с 23% за един ден по-рано този месец след доклад, че САЩ обмислят добавянето на фирмата в черния списък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
pioner
преди 3 години
И кой точно в Европа ще го произвежда, а имайки предвид, че производството на чипове е и мръсно производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Solar Power
преди 3 години
Чудесно ! Още един пирон в ковчега на "Made in China".... Продължавай така Тръмп и скоро може да виждаме повече продукти "Made in Bulgaria" / "Made in EU" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още