IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ освободиха финансовия директор на Huawei

Няколко часа по-късно двама канадски граждани също бяха освободени от китайски затвори

11:33 | 25.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Главният финансов директор на Huawei Мън Уанджоу отпътува за Китай в петък, след като постигна споразумение с американските прокурори в края на делото срещу нея за банкова измама, предава Ройтерс. Развитието може да намали леко напрежението между Китай и САЩ.

Няколко часа след съобщението за сделката двамата канадци, които бяха арестувани малко след ареста на Мън през декември 2018 г., бяха освободени от китайски затвори и се завърнаха в Канада. Пекин отричаше арестите им да са свързани.

Драмата, включваща заплаха от екстрадиция, беше централен източник на разногласия във все по-бурните отношения между Пекин и Вашингтон, като китайски официални представители заявиха, че делото трябва да бъде прекратено, за да се сложи край на дипломатическата безизходица.

Сделката също така може да навлече критики на американския президент Джо Байдън от привържениците на твърд подход към Китай във Вашингтон, които твърдят, че неговата администрация е капитулирала пред Пекин и една от водещите му компании в центъра на глобално технологично съперничество между двете страни.

Мън беше арестувана на международното летище във Ванкувър по разпореждане на американски съд и срещу нея бяха повдигнати обвинения в банкови и телекомуникационни измами заради предполагаемо подвеждане на HSBC през 2013 г. за сделките на отдела за телекомуникационно оборудване в Иран.

Изпълняващият длъжността прокурор на Бруклин Никол Бокман съобщи, че с постигането на споразумението „Мън поема отговорност за основната си роля в схема за измама на глобална финансова институция“.

Споразумението се отнася само до Мън, а американското министерство на правосъдието съобщи, че се готви за дело срещу Huawei и очаква да докаже обвиненията си в съда.

Запознат източник потвърди, че Мън, която е дъщеря на основателя на Huawei Рън Днънфей, е напуснала Канада с полет за Шънджън.

Двамата канадци, бизнесменът Майкъл Спавър и бившият дипломат Майкъл Ковриг, бяха задържани в Китай над 1000 дни. През август китайски съд осъди Спавър на 11 години затвор за шпионаж.

Канадският премиер Джъстин Трюдо каза пред журналисти късно в петък, че двамата мъже са напуснали китайското въздушно пространство преди няколко минути. Той не беше запитан дали двете страни са постигнали двустранно споразумение.

„Искам да благодаря на нашите съюзници и партньори в международната общност, които показаха твърда солидарност с Канада и с тези двама канадци“, допълни той.

По време на изслушване пред федерален съд в Бруклин в петък, на което Мън присъства виртуално от Канада, заместник-прокурорът Дейвид Кеслър заяви, че правителството ще предприеме действия за сваляне на обвиненията срещу нея, ако тя спазва всичките си задължения по споразумението, което изтича през декември 2022 г.

Той допълни, че Мън ще бъде освободена срещу гаранция и че САЩ планират да оттеглят искането си към Канада за екстрадирането ѝ.

Мън не се призна за виновна по обвиненията срещу нея по време на заседанието.

По-късно канадски съдия подписа заповедта за освобождаването на Мън, която прекара почти три години под домашен арест. След решението на съдията тя не сдържа емоциите си, като прегърна и благодари на адвокатите си.

Мън беше затворена в скъпия си дом във Ванкувър и наблюдавана 24 часа в денонощието всеки ден от частна охранителна компания, на която тя плащаше в рамките на споразумението си за освобождаване под гаранция.

Определяна от китайските държавни медии като „принцесата на Huawei“, Мън трябваше да носи електронна гривна на глезена си за следене на движенията ѝ. Тя се превърна в храна за таблоидите, когато се появяваше над дизайнерските ѝ обувки.

Статии, публикувани от Ройтерс през 2012 и 2013 г. за Huawei, регистрираната в Хонконг компания Skycom и Мън, бяха основна част от наказателното дело срещу нея в САЩ. Агенцията съобщи, че Skycom е предложила да продаде компютърно оборудване на Hewlett-Packard на стойност най-малко 1,3 млн. евро на най-големия мобилен оператор в Иран през 2010 г.

Ройтерс информира и за многобройни финансови и лични връзки между Huawei и Skycom, включително, че Мън е била в борда на директорите на Skycom между февруари 2008 г. и април 2009 г. Съобщенията накараха HSBC да разпита Мън.

Китайският телекомуникационен гигант беше поставен в черен списък на САЩ през 2019 г., който ограничава продажбите за компанията за дейности, противоречащи на националната сигурност и външнополитическите интереси на САЩ. Ограниченията засегнаха компанията, която отбеляза през първото полугодие на 2021 г. най-големия спад на приходите си в историята.

Huawei е обвинена, че е оперирала като криминална компания с кражба на търговски тайни и измама на финансови институции. Тя отхвърля обвиненията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още