IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ поставиха услуги на китайски гиганти в списъка си с „пазари с лоша слава“

Сред засегнатите са Alibaba и Tencent

10:24 | 18.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Сайтовете за електронна търговия, оперирани от китайските компании Tencent Holdings и Alibaba Group Holding, бяха включени в най-новия списък на американското правителство на „пазари с лоша слава“, съобщиха от офиса на търговския представител на Съединените щати, предава Ройтерс.

Списъкът идентифицира 42 онлайн пазара и 35 физически пазара, за които се съобщава, че участват или улесняват значително фалшифицирането на търговски марки или пиратството на авторски права.

„Това включва идентифицирането за първи път на AliExpress и екосистемата за онлайн търговия на WeChat – два значими базирани в Китай онлайн пазара, които според данните улесняват значително фалшифицирането на търговски марки“, се казва в изявлението от американска страна.

Китайските онлайн пазари Baidu Wangpand, DHGate, Pinduoduo и Taobao също продължават да бъдат част от списъка, заедно с девет физически пазара, разположени в Китай, „които са известни с производството, дистрибуцията и продажбата на фалшифицирани стоки“, допълват американските власти.

Alibaba заяви, че ще продължи да работи с правителствените агенции, за да отговори на притесненията за защитата на интелектуалната собственост в нейните платформи.

Tencent твърди, че категорично не е съгласна с решението и е „решена да работи съвместно за решаването на въпроса“. Тя допълва, че активно следи, възпира и действа при нарушения в нейните платформи и е инвестирала значителни ресурси в защита на правата на интелектуалната собственост.

Включването в списъка е удар по репутацията на компаниите, но не е свързано с преки санкции.

В отделен доклад същата служба посочва, че Съединените щати трябва да следват нови стратегии и да актуализират инструментите си за търговия, за да се справят с „водените от държавата, непазарни политики и практики на Китай“.

Съединените щати и Китай имат обтегнати търговски отношения от години по въпроси като митата, технологиите и интелектуалната собственост, редом с други.

САЩ твърдят, че Китай не е успял да изпълни някои ангажименти по т.нар. „Фаза 1“ от търговското споразумение, подписано от администрацията на предходния американски президент Доналд Тръмп. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още