IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ проверяват дали Alibaba Cloud носи риск за националната им сигурност

Правителството продължава да следи внимателно действията на китайските компании

21:30 | 18.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Администрацията на Джо Байдън разглежда облачния бизнес на китайския гигант Alibaba, за да разбере дали той носи риск за националната сигурност на САЩ, твърдят трима източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Това се случва в момент, в който правителството засилва контрола си над бизнеса на китайските технологични компании с американски фирми.

Фокусът на проверката е върху това как компанията съхранява данните на американските потребители, включително личната информация и интелектуалната собственост, и дали китайското правителство може да получи достъп до всичко това, допълват източниците. Възможността Пекин да ограничи достъпа на американските потребители до информацията, която съхраняват на облака на Alibaba, също е притеснение, коментира един от източниците.

Американските регулатори могат да изберат да принудят компанията да предприеме мерки за намаляване на рисковете, свързани с облачния бизнес, или да забрани на американците в САЩ и чужбина да използват услугата като цяло.

Министерството на търговията при предходния президент на САЩ Доналд Тръмп имаше опасения за облачния бизнес на Alibaba, но администрацията на Байдън е започнала формална проверка, след като той встъпи в длъжност през януари, коментира един от тримата източници, който е бивш представител на администрацията на Тръмп.

Облачният бизнес на Alibaba в Съединените щати е малък, с годишни приходи под 50 млн. долара, твърди компанията за пазарни проучвания Gartner. Но ако регулаторите решат да блокират трансакциите между американски фирми и Alibaba Cloud, това ще навреди на финансовото представяне на един от най-обещаващите бизнеси на компанията и ще повлияе зле на репутацията на Alibaba.

Говорител на министерството на търговията твърди, че агенцията не коментира „съществуващи или несъществуващи“ прегледи. Китайското посолство във Вашингтон не е отговорило на запитването за коментар.

Alibaba отказва да коментира. Тя посочи същите опасения за работата си в САЩ в последния си годишен доклад, посочвайки, че американските компании, които имат договори с Alibaba „могат да получат забрана да продължат да правят бизнес с нас, включително да изпълняват задълженията си, включени в споразумения с нашите... облачни услуги“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още