IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разпитват клиентите на технологичните гиганти за антритръстови нарушения

Продължава разследването на влиянието на концерните върху дигиталните пазари

13:15 | 16.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Експертен съвет, разследващ големите технологични компании за потенциални антитръстови нарушения, търси информация от клиенти на Amazon, Apple, Google и Facebook за състоянието на конкуренцията на дигиталните пазари и за адекватността на съществуващото закнодателство, сочат документи, разгледани от Bloomberg. 

Това е най-новото развитие по двустранното разследване на Конгреса, провеждано от председателя на антикорупционната комисия към Камарата на представителите Дейвид Сислайн, демократ от Роуд Айлънд. 

Изследване от осем страници не споменава нито една компания по име, но търси информация за индустриите, в които те доминират, като мобилните приложения и магазините за тях, търсачките, дигиталната реклама, социалните мрежи, чат приложенията, онлайн търговията, логистиката и облачните услуги. 

В рамките на проучването е поискано от респондентите да идентифицират петте най-добри доставчици на различни дигитални услуги и колко са платили на всеки от тях от 1 януари 2016 г. насам. Освен това пита за всякакви нарушения на антитръстовите правила и бизнес практики, които пречат на конкуренцията. Съветът е предложил на респондентите да останат анонимни, ако пожелаят. Отговорите от всички се очакват до средата на октомври, когато е поставен краен срок за събиране на анкетите.

Проучването изглежда насочено към бизнеса, който плаща на големите технологични компании за услуги като изчислителни облаци, дигитална реклама и помощ при продажбата на мобилни приложения и продукти онлайн. То обаче не се фокусира като цяло върху потребителите, които купуват продукти от Amazon или телефони iPhone от Apple. 

То също така показва как регулаторите разчитат на клиентите и конкурентите на големите технологични компании да им помогнат да разберат по-добре дигиталните пазари и как доминиращите играчи могат да задушат конкуренцията. Без да вдига много шум, Федералната комисия по търговия интервюира онлайн търговци, които продават стоки на Amazon, за да разбере по-добре бизнеса ѝ. 

Въпросникът показва, че съветът се опитва да оцени влиянието, което големите технологични компании имат на различни пазари - първа стъпка в проучването на антитръстовите нарушения. Освен това се разглежда как антитръстовите закони се прилагат на дигиталните пазари и е необходимо регулацията да бъде модернизирана. 

Говорител на Google е отказал да коментира. Apple не е отговорила веднага на запитването за коментар. Amazon и Facebook са отказали коментар, но са посочили да се имат предвид предишните коментари на техните директори, които заявиха, че организациите приветстват мерките на правителството и твърдят, че оперират на пазари с добра конкуренция. От съвета, разглеждащ случая, не са отговорили веднага на запитванията. 

Тази и още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още