IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разследват френския данък върху дигиталните услуги

Вашингтон се изправя срещу Париж, за да защити технологичните си гиганти

13:57 | 11.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските търговски власти стартират разследване на планирания от Франция данък върху дигиталните услуги, изправяйки се срещу Париж и навлизайки в глобалната битка за това как да се облага разрастващата се интернет икономика, пише Wall Street Journal.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтайзър, заяви тази сряда, че администрацията му ще стартира разследване на данъка върху дигиталните услуги (DST), съгласно същия закон, на който американските власти разчитат за търговския си конфликт с Китай.

„Съединените щати са много притеснени, че данъкът върху дигиталните услуги, който се очаква да бъде приет от Френския сенат утре, е несправедливо насочен към американски компании“, коментира Лайтайзър. „Президентът нареди да разследваме ефекта от закона и да определим дали е дискриминиращ, неразумен или ограничава американската търговия“.

Френското предложение, което вероятно ще е първата вълна от данъци върху дигиталните услуги в Европа, ще наложи 3% данък върху приходите на компании като Google или Amazon във Франция от дейности като таргетиране на реклами и дигитални магазини.

Сенатът във Франция ще гласува тази седмица окончателния текст на законопроекта, което се явява последната стъпка преди обнародването на закона.

Френското министерство на финансите не е отговорило на запитването за коментар по повод разследването от страна на Съединените щати.

Франция описва данъка като начин за поддържане на натиск за постигане на многостранно решение в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още