IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са дали лиценз на Huawei да купува автомобилни чипове?

Това ще насърчи новия бизнес с компоненти за коли, който компанията развива, твърдят източници

09:03 | 25.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Американските власти са одобрили кандидатурата за лиценз на стойност стотици милиони долари на поставената в черния търговски списък на САЩ компания за телекомуникационно оборудване Huawei да купува чипове за разрастващия се неин бизнес с автомобилни компоненти, твърдят двама източници, цитирани от Ройтерс.

Huawei, която е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, беше засегната от търговските рестрикции, наложени от администрацията на Доналд Тръмп върху продажбата на чипове и други компоненти, които компанията използва в своето мрежово оборудване и в бизнеса си със смартфони.

Администрацията на Джо Байдън запазва твърдата позиция спрямо фирмата, що се отнася до износа, като отказа лицензи за продажбата на чипове, които Huawei може да ползва в своите 5G устройства.

Но през последните седмици и месеци източници, запознати с процеса по кандидатстване, коментират пред Ройтерс, че Съединените щати са раздали лицензи на доставчици, които да продават чипове на Huawei за автомобилни компоненти като видео екрани и сензори. Одобрението е дадено, докато Huawei насочва бизнеса си към области, които са по-малко уязвими към американски търговски забрани.

Като цяло автомобилните чипове не се смятат за толкова сложни, което сваля бариерата за одобрение. Източник, запознат с процеса по лицензиране, твърди, че правителството раздава лицензи за чипове на превозни средства, които могат да имат други компании с 5G свързаност.

Запитан за автомобилните лицензи, говорител на Министерството на търговията на САЩ коментира, че правителството продълажава да прилага политики за лицензите, „за да ограничи достъпа на Huawei до ресурси, софтуер или технологии за дейности, които могат да засегнат националната сигурност на САЩ и чуждестранните политически интереси“.

Министерството на търговията няма право да разкрива информация за одобрените и отказаните лицензи, допълва източникът.

Говорител на Huawei е отказал да коментира лицензите, но посочва: „Ние се позиционираме като нов доставчик на компоненти за интелигентни свързани устройства, а нашата цел е да помогнем да производителите да правят по-добри превозни средства“.

Позовавайки се на заплахите за националната сигурност и интересите на международната политика, Съединените щати преминаха през дълъг процес, целящ забавяне на растежа на ключовия бизнес на Huawei, свързан с комуникациите.

След като поставиха Huawei в черния търговски списък през 2019 г., който забранява продажбата на американски стоки и технологии към компанията без специален лиценз, миналата година САЩ наложиха ограничения на продажбата на чипове, произвеждани в чужбина с американско оборудване. Освен това страната започна кампания, насочена към съюзниците ѝ, като се опитва да ги накара да изключат Huawei от създаването на 5G мрежите си заради притеснения за евентуален шпионаж. Huawei отрича обвиненията.

Компанията отчете най-големия си спад на приходите през първата половина на 2021 г., след като американските рестрикции я накараха да продаде част от някога доминиращия ѝ бизнес със смартфони, преди новите области на растеж да достигнат зрялост.

Подчертавайки насочването към умните автомобили, ротационният председател на компанията Ерик Сю обяви споразумения с три китайски държавни производители на коли, включително BAIC Group, на които ще доставя „Huawei Inside” – операционна система за умни автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още