IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са направили крачка напред към споразумението за трансфера на данни от ЕС

Американски служители лансират идеята за по-голям правен надзор над агенциите за национална сигурност на САЩ

21:17 | 22.10.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Американски служители лансират идеята за по-голям правен надзор над агенциите за национална сигурност на САЩ като част от усилията за осигуряване на нова сделка за трансатлантически данни, според четирима запознати източници, цитирани от Politico.

Надзорът ще се извършва чрез независими съдии, които биха могли да се произнесат дали събирането на европейски данни в САЩ е законосъобразно и пропорционално, допълват източниците на медията.

Двама от длъжностните лица, предлагащи тези мерки, които са говорили при условие на анонимност поради чувствителния характер на продължаващите дискусии, предлагат системата да може да се управлява от Службата на директора на националното разузнаване на САЩ.

Все още няма окончателно решение по въпроса, подчертават източниците на медията.

Целта на споразумението за трансатлантическия трансфер на данни е да се позволи на европейските държави, от името на своите граждани, да отправят законови искания до правителството на САЩ за преглед, когато данните на хората са събрани, и ако тези практики са в съответствие с Хартата на основните права на ЕС.

Системата би била подобна на вече развенчаната роля на омбудсман в Държавния департамент на САЩ, която също позволява на европейците да подават правни жалби по т. нар. щит за поверителност. Съд на ЕС отмени това споразумение миналата година поради опасения, че Вашингтон не е осигурил достатъчна защита на гражданите на ЕС, когато техните данни са трансферирани отвъд Океана.

Преговарящите се надяват да сключат нов пакт до края на годината, като екипите на Брюксел и Вашингтон ще се срещат редовно.

Служителите на ЕС обаче остават загрижени, че всяко предложение на САЩ ще трябва да издържи на вероятно правно предизвикателство пред висшия съд на блока. Те изискват по-големи гаранции, че достъпът на САЩ до данни от ЕС ще бъде ограничен, пропорционален и подлежащ на контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още