IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са притеснени от развитието на квантовите компютри в Китай

Тази технология дава нови възможности за създаването на много по-мощни компютри, а защитниците ѝ откриват приложение във всички аспекти на човешкия живот

16:50 | 15.09.18 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Камарата на представителите на САЩ прие единодушно проектозакон, който ще помогне на страната да се изравни с Китай в надпреварата при квантовата компютърна технология, предава CNN.

Проектозаконът беше приет скоро след като Центърът за нова американска сигурност предупреди в доклад, че Китай се фокусира върху квантовите технологии и с това може да надмине във военно-технологично отношение САЩ. 

Квантовите компютри са по-бързи и по-мощни от обикновените изчислителни машини.

Традиционните компютри съхраняват информация като двоичен код, който работи подобно на ключа за осветление. Квантовите компютри от своя страна разчитат в това отношение на квантуми (квантови битове) които имат свойството да заемат много позиции наведнъж.

Тази технология дава нови възможности за създаването на много по-мощни компютри, а защитниците ѝ откриват приложение в сигурността на комуникациите и лечението на редица смъртоносни заболявания като рака.

„Квантовата технология може да се превърне в най-важната част от цялостното развитие на компютрите през следващите 100 години“, смята Джим Кларк, специалист по квантов хардуер в Intel.

Компании като Intel, Google и IBM са сред онези технологични гиганти, които разработват подобна технология. Въпреки това Китай води в инвестициите в квантови проекти.

„Те вече притежават квантов сателит, нещо, което никой друг не е правил“, смята Пол Стимърс, основател на Quantum Industry Coalition.

Американската стелт технология, която е дългогодишно разработван продукт на военните, може да остарее преждевременно заради възхода на квантовите компютри, предупреждават изследователи от Центъра за нова американска сигурност.

За първи път в последните няколко десетилетия САЩ са изправени пред опасността да бъдат изпреварени технологично от друга държава.

Разбира се, има и много пречки през развитието на тази технология. За да работят добре, квантовите компютри трябва да се съхраняват в помещения с температура, близка до абсолютната нула. В противен случай квантумите не успяват да извършат дейността, за която се предназначени.

Това ще възпрепятства поне за известно време широкото разпространение на технологията извън рамките на държавните органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
sportislife
преди 5 години
Доверете се на Алтернатива Файненшъл ООД и няма да съжалявате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 5 години
съмнявам се , че някой от другите написали коментари под темата си имат и бегла представа за какво иде реч . ама нали пише китай бие сащ и настава радостно квичене . за всеки случай проверих , въпреки че бях сигурен , ама все пак да не съм празнословен :))) . в цялата история на нобеловите награди по физика НЯМА китайци , има двама но те са американци от китайски произход . за последния месец в nature.com и phys.org НЯМА публикация от китайци :))) по темата quantum computers :))) . има американци , японци , германци , даже руснаци в съавторство , но китайци няма :))) . не ми се търси по-назад , щото предполагам какъв ще е резултата . иначе са напред , даже са ги задминали ... когато започнем да учим по фундаментални дисципли от науката по китайски учебници тогава ще го мислим , дотогава още доста вода ще изтече , ако въобще се стигне дотам . по-скоро цялата патаклама е в недофинасирането на тази дисциплина в университетите и съпътстващите изследвани . предполага се че ще водеща в средносрочен период и натискат за финансиране . по-лесно е да мине като се посочи актуален външен враг :))) . това е .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Камарата на представителите на САЩ прие единодушно проектозакон, който ще помогне на страната да се изравни с Китай в надпреварата при квантовата компютърна технология, предава CNN.ЩАТИТЕ СА ИЗОСТАНАЛИ! - МУАХАХАХАХАХАХАХХХХХ! ! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 7
mrynmryn
преди 5 години
Всички съществуващи квантови компютри до момента, са на толкова ниско ниво, че реално не вършат нищо. Може би след 50-тина години, може и да са минали това начално ниво и да правят прости операции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis12
преди 5 години
мда нешо Епъла, Мепъла, Метъла у лево брат ми ааайде че съм заложил късометражни на тая смраддлива компания да пропадне до догодина ..... че нешо мноо им порасна работата и на измислената им трилионна книжарница .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
ше изчакаме местните либерастни тролеи да ни обяснят как чайниците били глуппаци и как били най големия балон койт обаче не се пука да го *** ..... а се смееха тъпуннгерите как "жълтурите щели да капичнат гущеро" еееми са ше им е "оше по-смешно" ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 0
deant
преди 5 години
САЩ са притеснени, защото изостават. От там нататък остават заплахи за санкции и след това военни такива. На колоса краката са глинени явно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
dr.5rov
преди 5 години
Те вече притежават квантов сателит, нещо, което никой друг не е правил-----Преди няколко години мина тихо и незабелязано едно съобщение, че китайците са изстреляли първият спътник от система за глобална правителствена комуникация, използвайки квантово сплитане за защита на каналите. Ясно е, както винаги е било, че спечелилия технологичното състезание ще бъде алфа водачът в света. Другите ще трябва да ходят с подвити опашки, а когато е необходимо, приятелски да ги въртят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
julian12
преди 5 години
Има една канадска компания D-Wave, която ползва квантов чип за своите изследвания. Интересна технология
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 4
Pyramid
преди 5 години
САЩ са притеснени от развитието на квантовите компютри в Китай- Ами да им наложат от своите санкции, 'баси! Да, обаче, преди десетина дни, Китайска компания изпревари американските, и ПЪРВА пусна 7-нанометров чип...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още