Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

САЩ са притеснени от развитието на квантовите компютри в Китай

Тази технология дава нови възможности за създаването на много по-мощни компютри, а защитниците ѝ откриват приложение във всички аспекти на човешкия живот

САЩ са притеснени от развитието на квантовите компютри в Китай

Снимка: Ройтерс

Камарата на представителите на САЩ прие единодушно проектозакон, който ще помогне на страната да се изравни с Китай в надпреварата при квантовата компютърна технология, предава CNN.

Проектозаконът беше приет скоро след като Центърът за нова американска сигурност предупреди в доклад, че Китай се фокусира върху квантовите технологии и с това може да надмине във военно-технологично отношение САЩ. 

Още по темата

Квантовите компютри са по-бързи и по-мощни от обикновените изчислителни машини.

Традиционните компютри съхраняват информация като двоичен код, който работи подобно на ключа за осветление. Квантовите компютри от своя страна разчитат в това отношение на квантуми (квантови битове) които имат свойството да заемат много позиции наведнъж.

Тази технология дава нови възможности за създаването на много по-мощни компютри, а защитниците ѝ откриват приложение в сигурността на комуникациите и лечението на редица смъртоносни заболявания като рака.

„Квантовата технология може да се превърне в най-важната част от цялостното развитие на компютрите през следващите 100 години“, смята Джим Кларк, специалист по квантов хардуер в Intel.

Компании като Intel, Google и IBM са сред онези технологични гиганти, които разработват подобна технология. Въпреки това Китай води в инвестициите в квантови проекти.

„Те вече притежават квантов сателит, нещо, което никой друг не е правил“, смята Пол Стимърс, основател на Quantum Industry Coalition.

Американската стелт технология, която е дългогодишно разработван продукт на военните, може да остарее преждевременно заради възхода на квантовите компютри, предупреждават изследователи от Центъра за нова американска сигурност.

За първи път в последните няколко десетилетия САЩ са изправени пред опасността да бъдат изпреварени технологично от друга държава.

Разбира се, има и много пречки през развитието на тази технология. За да работят добре, квантовите компютри трябва да се съхраняват в помещения с температура, близка до абсолютната нула. В противен случай квантумите не успяват да извършат дейността, за която се предназначени.

Това ще възпрепятства поне за известно време широкото разпространение на технологията извън рамките на държавните органи.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

1
 
0
 
10
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Доверете се на Алтернатива Файненшъл ООД и няма да съжалявате!
7
 
4
 
9
zelka007 до: mrynmryn
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
съмнявам се , че някой от другите написали коментари под темата си имат и бегла представа за какво иде реч . ама нали пише китай бие сащ и настава радостно квичене . за всеки случай проверих , въпреки че бях сигурен , ама все пак да не съм празнословен :))) . в цялата история на нобеловите награди по физика НЯМА китайци , има двама но те са американци от китайски произход . за последния месец в nature.com и phys.org НЯМА публикация от китайци :))) по темата quantum computers :))) . има американци , японци , германци , даже руснаци в съавторство , но китайци няма :))) . не ми се търси по-назад , щото предполагам какъв ще е резултата . иначе са напред , даже са ги задминали ... когато започнем да учим по фундаментални дисципли от науката по китайски учебници тогава ще го мислим , дотогава още доста вода ще изтече , ако въобще се стигне дотам . по-скоро цялата патаклама е в недофинасирането на тази дисциплина в университетите и съпътстващите изследвани . предполага се че ще водеща в средносрочен период и натискат за финансиране . по-лесно е да мине като се посочи актуален външен враг :))) . това е .
0
 
4
 
8
преди 7 месеца
„Камарата на представителите на САЩ прие единодушно проектозакон, който ще помогне на страната да се изравни с Китай в надпреварата при квантовата компютърна технология, предава CNN.”

ЩАТИТЕ СА ИЗОСТАНАЛИ!
- МУАХАХАХАХАХАХАХХХХХ! ! ! !
7
 
3
 
7
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Всички съществуващи квантови компютри до момента, са на толкова ниско ниво, че реално не вършат нищо. Може би след 50-тина години, може и да са минали това начално ниво и да правят прости операции.
5
 
9
 
6
michaelis12 до: michaelis12
преди 7 месеца
мда нешо Епъла, Мепъла, Метъла у лево брат ми ааайде че съм заложил късометражни на тая смраддлива компания да пропадне до догодина ..... че нешо мноо им порасна работата и на измислената им трилионна книжарница .....

Още от Новини
Учени получиха електричество от снеговалеж