IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се съгласиха да премахнат Xiaomi от черния си списък

Компанията и американското правителството са сключили споразумение в съда

11:47 | 12.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Xiaomi и американското правителство са сключили споразумение за отмяна на поставянето на компанията в черния търговски списък на САЩ от администрацията на Доналд Тръмп, което можеше да ограничи американските инвестиции в китайския производител на смартфони, пише Bloomberg.

Технологичният гигант заведе дело срещу правителството по-рано тази година, след като под ръководството на Тръмп Министерството на отбраната издаде заповед, определяща фирмата като свързана с китайските военни служби. Заповедта можеше да доведе до делистването на Xiaomi от американските борси и изтриването ѝ от глобалните бенчмаркове. Американското министерство на отбраната сега се е съгласило, че отмяната на решението „ще е подходяща“, сочат документи, подадени към американски съдилища.

Xiaomi не е отговорила веднага на запитванията за коментар. Представители на Пентагона не са открити за коментар след обичайното работно време.

Цената на акциите на Xiaomi, листнати в Хонконг, се изстреля с 6,7% по време на търговията в сряда.

Страните преговарят по конкретни условия и ще подадат отделно в съда предложенията си преди 20 май.

Xiaomi, която освен смартфони, продава прахосмукачки роботи, електрически велосипеди и носими устройства, беше неочаквана жертва на администрацията на Доналд Тръмп. Съоснованата преди повече от 10 години от Лей Дзюн компанията настояваше, че не е собственост на китайските военни, нито е контролирана от тях.

Споразумението е сключено, след като през март американски съд отсъди в полза на Xiaomi и временно спря забраната. По това време американският окръжен съдия Рудолф Контрерас заяви, че Xiaomi вероятно ще спечели изцяло делото.

Споразумението представлява рядка победа за китайските технологични гиганти, попаднали в центъра на спора между Вашингтон и Пекин, свързан с проблеми, вариращи от търговията до човешките права и управлението на Хонконг.

През ноември Тръмп подписа заповед за забрана на американски инвестиции в китайски фирми, притежавани или контролирани от военните. Целта на това решение беше да окаже натиск върху Пекин заради това, което САЩ определят като злоупотреба с бизнес практики. Заповедта срещу Xiaomi и няколко други китайски фирми беше издадена в последните дни от администрацията на Тръмп.

Той насочи усилията си и срещу други китайски гиганти, включително ByteDance, собственик на популярното видео приложение TikTok, и Tencent Holdings, която притежава суперприложението WeChat. Huawei Technologies се оказа компанията, която пострада най-сериозно, след като ѝ беше забранено да купуваме американски компоненти и участието ѝ в инфраструктурни проекти по целия свят беше блокирано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още