IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ вадят от черния списък за търговия китайската ZTE

Компанията приключи сагата си с нарушаването на американските санкции и запази местните си партньори

13:46 | 29.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на търговията на САЩ ще извади от черния си списък китайския производител на телекомуникационно оборудване ZTE днес, след като компанията се призна за виновна за нарушаване на санкциите срещу Иран и се съгласи да плати близо 900 млн. долара, обяви министерството, цитирано от Ройтерс.

Премахването от списъка слага край на проблемния период за ZTE, която се сблъска с търговски рестрикции, които можеха да завършат с прекратяване на отношенията ѝ с ключови американски доставчици.

"Признавайки грешките, които допуснахме, поемаме отговорност за тях... ние сме ангажирани със ZTE, която е напълно здрава и надеждна“, коментира главният изпълнителен директор на компанията Джао Сиенмин.

Миналата година Министерството на търговията на САЩ наложи рестрикции на износа на ZTE заради нарушаване на санкциите на Съединените щати срещу Иран. Ограниченията попречиха на ZTE да предлага направено в САЩ оборудване в Иран, като по този начин потенциално замразиха веригата за доставки на китайската фирма.

През последните 12 месеца ZTE си сътрудничи с властите в страната, а министерството временно вдигна търговските ограничения на няколко пъти, което позволи на компанията да запази връзките с американските си партньори.

По-рано този месец ZTE се съгласи да плати общо 892,4 млн. долара и се призна за виновна за нарушаване на американските санкции чрез изпращането на направена в САЩ технология в Иран и в измама на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още