IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ включиха в черния си списък и китайския производител на суперкомпютри Sugon

Решението може да усложни преговорите между Доналд Тръмп и Си Дзинпин идната седмица

12:16 | 22.06.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ включиха в черния списък пет китайски компании, които се занимават със суперкомпютри, като ги определиха за заплаха за националната сигурност и прекратиха достъпа им до американска технология, която е от решаващо значение за тях, предаде Асошиейтед прес.

Решението, взето вчера от министерството на търговията на САЩ, може да усложни преговорите между президента Доналд Тръмп и неговия китайски колега Си Дзинпин идната седмица, целящи намаляване на напрежението в търговските спорове между двете най-големи световни икономики.

Въпросните компании са производителят на суперкомпютри Sugon, Институтът по компютърни технологии Уси Цзяннан и три дъщерни предприятия на Sugon.

Sugon и институтът Уси Цзяннан участват в усилието на Китай за развитие на производството на компютри, които да подпомагат военната модернизация.

Черният списък забранява на американски фирми да продават технология на китайски компании, без да имат правителствено разрешение за това.

Миналия месец министерството на търговията включи в черния списък телекомуникационния гигант Huawei, засилвайки напрежението с Пекин.

Тръмп наложи мита от 25 процента на китайски внос на стойност 250 милиарда долара и се готви да се насочи към други вносни стоки на стойност 300 милиарда долара, като по този начин вносните мита ще обхванат практически всичко, внасяно от Китай.

Пекин отговори с мита върху американски продукти.

Преговорите за решаване на спора бяха прекъснати миналия месец. Но Тръмп и Си трябва да се срещнат идната седмица на срещата на високо равнище на Г-20 в японския град Осака, за да способстват за продължаване на преговорите.

Американската администрация изпраща смесени сигнали преди срещата в Осака, посочва АП.

В жест, който прилича на проява на добра воля към Китай, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс отложи своя реч, планирана за понеделник във вашингтонски мозъчен тръст, където се очакваше той да критикува китайския комунистически режим.

Специалистът по проблемите на Азия Тами Овърби, старши директор в консултантската фирма "Макларти", каза, че "изглежда странно" администрацията на Тръмп да отлага речта на Пенс и след това да включва още китайски компании в черния си списък.

На 15 май президентът Тръмп подписа указ за въвеждане на режим на извънредно положение за защита на информационно-комуникационната инфраструктура на САЩ от външни заплахи, припомня ТАСС.

През август 2018 г. Тръмп забрани с указ правителствени учреждения на САЩ да използват оборудване, произведено от Huawei и компанията ZTE.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 4
Стефчо
преди 4 години
Работата ми прилича малко като на игра на шах при която единия явно губи и събаря фигурите на земята. Това не е на добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 11
ivailojelyazkov
преди 4 години
Подкрепям!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 11
zelka007
преди 4 години
таман навреме започва да ги мачка перчема по суперкомпютрите . ние (имам предвид БГ чрез програмата на ЕС) сега се включваме с екзафлопов компютър и ще ги довършим ... окончателно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 12
bgMan
преди 4 години
Супер.Колкото повече рестрикции в нови технологии срещу Китай толкова по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Toranaga
преди 4 години
А метли и парцали кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още