IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сателити ще засичат местонахождението на източниците на парникови газове

Идеята на тази технология е да се идентифицират основните виновници за изменението в климата

12:30 | 28.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Мрежа от изкуствени спътници, настроени да се движат в орбита около Земята, ще може да открива местонахождението на източниците на парникови газове, както и отделните течове от петролните сондажни платформи, съобщава Bloomberg. 

Повече от дузина правителства и компании работят за създаването на мрежа от сателити, които измерват концентрацията на парникови газове, като метана например, които са виновни за приблизително една четвърт от предизвиканото от човека глобално затопляне.

Идеята на тази технология е да се проследят източниците на замърсяване, както и отделните съоръжения, за да се идентифицират основните виновници за изменението в климата.

„Космическите технологии ни позволяват за първи път бързо и евтино да измерим парниковите газове“, споделя Марк Браунстайн, старши вицепрезидент на Фонда за защита на околната среда, чийто план цели да бъде стартиран проекта MethaneSAT през 2021 г.

Американският щат Калифорния подкрепя инициативата на Planet Labs Inc. за създаване на сателит, който да определя „отделните изтичания на метан“ от петролни и газови съоръжения, както и от други източници като депа за отпадъци, мандри и пречиствателни станции.

Именно в Калифорния са регистрирани най-големите изтичания на природен газ в историята на САЩ през 2015 г., след като повреда в съоръжения на Sempra Energy освобождава в атмосферата 100 хил. тона метан.

Разходите, свързани с това бедствие, достигат размер от 1,01 млрд. долара.

През септември Exxon Mobil Corp. се присъедини към инициативата на петролните и газови компании за редуциране на количествата метан от промишлеността с повече от 20% до 2025 г.

Компаниите от сектора могат да намалят количеството емисии на метан с 40 до 50 на сто без никакви нетни разходи, което по отношение на въздействието върху климата се равнява на затварянето на две трети от всички въглищни централи в Азия, посочват от Международната агенция за енергия (МАЕ).

Но други източници на подобни емисии са по-трудни за локализиране. Веригите на доставки при селското стопанство, в това число и животновъдството, представляват най-значимия антропогенен източник на метан в световен мащаб.

Натискът в международен план също продължава да се засилва в това отношение.

В началото на годината инвеститори призоваха компании като McDonald’s Corp., Domino's Pizza Inc. и Yum! Brands Inc. да изпълнят политиките за намаляване на емисиите на парникови газове от доставчиците на хранителните продукти.

Ограничаването на количеството метан, отделяно от животните, означава, че повече хранителни вещества ще бъдат прибавени към храненето, смятат от Global Roundtable for Sustainable Beef, асоциация, която се занимава с подобряване качеството на месните продукти.

Един от начините е като се подобри качеството на фуражите и въвеждането на различни видове водорасли в хранителния режим на овцете, с което ще се ограничи отделянето на метан от тези животни с 80%.

Проектът за сателитна мрежа е смесица от публични и частни инвестиции.

Bluefield Technologies Inc., една от компаниите, участващи в проекта, споделя, че подготвя микросателит, който ще измерва количествата вредни газове, като се очаква неговото изстрелване в орбита да стане до края на следващата година.

Проследяването на парниковите газове чрез сателити е все още в начален стадий на развитие и е важно да се комбинират данните с наземни изчислителни средства, тъй като метеорологичните условия оказват сериозно влияние върху дейността на орбиталната техника, подчертава Клаус Зеенер, който е част от проекта на Европейската космическа агенция Sentinel-5 Precursor.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още