Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Сателитът на Булсатком ще бъде изстрелян от Кейп Канаверал с ракета на SpaceX

BulgariaSat-1 ще бъде първият български геостационарен комуникационен сателит, изстрелван някога

Сателитът на Булсатком ще бъде изстрелян от Кейп Канаверал с ракета на SpaceX

BulgariaSat-1. Снимка: SSL

BulgariaSat-1, сателитът на „България Сат“, която е част от групата на Булсатком, пристигна във военновъздушната база в Кейп Канаверал (САЩ), съобщиха от компанията. Сателитът ще бъде изстрелян с ракета-носител Фалкон 9, предоставена от SpaceX.

BulgariaSat-1 ще бъде първият български геостационарен комуникационен сателит, изстрелван някога.

„Щастливи сме, че първият сателит, конструиран някога за българска компания, пристигна успешно във военновъздушната база в Кейп Канаверал и с нетърпение очаквам BulgariaSat-1 също да се запомни в историята като втория сателит, изстрелван някога от ракетата-носител Фалкон 9, летяла в предишна мисия. Ракетата за многократно използване е важен фактор в сателитната индустрия“, коментира Джон Чели, президент на Space Systems Loral (SSL).

Компанията е   водещ доставчик на сателити за бизнеса с широка експертиза в подкрепата на сателитни оператори и иновативни мисии, свързани с космоса. 

Още по темата

"SSL има дългогодишно сътрудничество с нови сателитни оператори за подпомагане на бизнес развитието им“, сподели още той.

BulgariaSat-1 ще предоставя директно до дома телевизионни и телекомуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони. Той е оборудван с 32 транспондера, позволяващи предоставянето на съвременни телевизионни услуги с висока разделителна способност и други комуникационни решения.

„BulgariaSat-1 е ключов елемент от стратегията на Булсатком за разширяване на висококачествените телевизионни и комуникационни услуги в отговор на потребителското търсене“, каза Максим Заяков, управляващ собственик на България Сат.

Сателитът е проектиран да предоставя услуги за минимум 15 години, но разполага с гориво за допълнителни още 5 години, което означава, че практически функционирането му е обезпечено за следващите 20 години. Той ще бъде вторият в света изстрелван някога с вече летяла първа степен ракета Фалкон 9.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
34
 
2
преди 5 години
Няма профилна снимка
Браво! България със собствени сили и по пазарен начин става космическа нация! Горд съм от успеха на българския бизнес!
0
 
35
 
1
преди 5 години
В интернет намерих приблизителната дата за изстрелване 15 юни 2017. Да се надяваме, че този път всичко ще е наред, и Булсат ще ни зарадва с повече канали с висока резолюция.

Още от Новини
Какво представлява разговорната търговия и за кого е полезна тя?