Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Сатя Надела продаде половината от акциите си в Microsoft

Той се е разделил с близо 840 хил. акции за два дни

Сатя Надела продаде половината от акциите си в Microsoft

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела е продал около половината от акциите си в компанията през миналата седмица, сочат документи, подадени до властите, пише Wall Street Journal.

В документи до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на Съединените щати софтуерната компания е съобщила, че Надела е продал 838 584 акции за два дни, след като по-рано имаше около 1,7 млн. акции.

Трансакцията е донесла повече от 285 млн. долара на Надела. Това е най-голямата му еднократна продажба до този момент по данни на InsiderScore.

Още по темата

“Сатя е продал близо 840 хил. от своите акции в Microsoft по причини, свързани с личното финансово планиране и диверсификация“, коментира говорител на компанията. „Той е ангажиран с продължаващия успех на компанията и неговите активи значително надвишават изискванията за притежаваните, определени от борда на директорите на Microsoft".

Анализатори твърдят, че ходът може да е свързан с въвеждането на 7-процентен данък за дългосрочни капиталови печалби от началото на следващата година в щата Вашингтон, отнасящи се за всичко, надхвърлящо 250 хил. долара годишно.

След като зае поста главен изпълнителен директор през 2014 г., Надела превърна Microsoft в една от най-високо оценените компании в света, като фокусира бизнеса в изчислителните облаци и продажбите към големи корпорации. В момента компанията е с пазарна капитализация от 2,53 трлн. долара, а този показател е записал 780% ръст, откакто Надела пое ръководството.

По време на пандемията бизнесът на Microsoft се засили още повече, тъй като много организации се нуждаеха от инструменти, чрез които да управляват по-успешно работата от дистанция. Цената на акциите на Microsoft е нараснала с повече от 50% тази година, а през юни Надела беше избран за председател на борда на директорите.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Печалбата на Electrolux спадна, след като проблемите с доставките продължават