IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сатя Надела се опълчи срещу новия закон за индийското гражданство

Законодателните промени предизвикаха вълна от протести в Индия

12:00 | 15.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Двама високопоставени, родени в Индия, бизнес лидери - главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела и рисковия инвеститор Винод Косла, се включиха към критиките срещу новия индийски закон за гражданство, базирано на религията, което предизвика недоволство в страната и доведе до протести, прераснали в насилие, пише Bloomberg.

Надела твърди, че Законът за изменение на гражданството, който забранява на мюсюлмански мигранти без документи от съседни страни да търсят гражданство в Индия, като същевременно позволява на имигранти от други религии да кандидатстват, е “тъжен”.

“Смятам, че просто е лош”, коментира Надела по време на събитие на Microsoft за технологични журналисти в Ню Йорк. “Бих се радвал да видя имигрант от Бангладеш, който идва в Индия и създава следващата компания еднорог или се превръща в главен изпълнителен директор на Infosys”, коментира той.

Дългогодишният рисков инвеститор в Силициевата долина Косла повтори тезата на Надела в своите коментари по темата. “Силно вярвам, че Индия трябва да бъде светска страна”, написа той в имейл в понеделник, след като е запитан за мнението си относно закона.

Индийският акаунт в Twitter на Microsoft пък пусна туит с изявление от Надела, което изглежда като начин за балансиране на първоначалните коментари, като започва с думите, че “всяка страна ще и трябва да определи границите си, да защитава националната сигурност и съобразно това да определя имиграционната си политика”.

“Мултикултурна Индия”

“Аз съм оформен от моето индийско наследство, израстването в мултикултурна Индия и имигрантския ми опит в Съединените щати”, гласят думите на Надела в последвалите коментари. “Надеждите ми са за една Индия, в която имигрантите могат да се борят за основаването на проспериращ стартъп или да ръководят международни корпорации, носещи голяма полза на индийското общество и на икономиката”.

Откакто през ноември правителството на Нарендра Моди прокара закона в парламента, започнаха протести, водени предимно от студенти от различни религии. Ангажирането на известни индийци в страната и в чужбина с темата обаче се случва бавно.

“Критиките от добре познати индийци към хода за гражданството са лоши за имиджа на Индия зад граница”, коментира Арати Джерат, базиран в Ню Делхи писател и политически анализатор. По думите му всичко това може да отблъсне потенциални инвеститори в момент, в който икономиката отчаяно се нуждае от вливането на капитал.

“Не смятам, че правителството може да си позволи да игнорира въпроса още”, коментира Джерат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още