IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сатя Надела: Време е сигурността да стане фокус за социалните мрежи

Microsoft би предложила експертизата си в сигурността на TikTok

15:38 | 07.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Ryder/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Ryder/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви, че интернет сигурността трябва да се превърне в по-сериозен фокус на социалните мрежи. Освен това софтуерната му компания би предложила част от експертизата си в тази област на приложението за споделяне на кратки видеа TikTok, пише Wall Street Journal.

“Това, което трябва да се случи, е реална реформа в социалните мрежи, където интернет сигурността е от първостепенно значение“, допълва Надела.

През лятото Microsoft направи неуспешна оферта за придобиването на части от TikTok и имаше желание да отговори на опасенията на Съединените щати за националната сигурност заради връзките на приложението с Китай. В крайна сметка компанията на Надела се оттегли от надпреварата, след като китайското правителство наложи рестрикции на износа на типа софтуер, който TikTok използва, а това остави конкурента на Microsoft в облачните услуги Oracle в позиция за сделка.

Надела коментира, че TikTok се е свързала с Microsoft, защото ѝ е била нужна помощ, за да се справи с притесненията на американското правителство.

Тази година групи за защита на потребителите подадоха към американските регулатори жалби срещу TikTok, обвинявайки социалната мрежа в нарушаване на закона за неприкосновеността на личния живот на децата. Обвинения имаше и за нарушаване на предишното споразумение, уреждащо споровете, свързани с твърденията, че незаконно е събирала лични данни от потребителите под 13-годишна възраст. TikTok се съгласи да сключи споразумение с федералните регулатори в размер на 5,7 млн. долара заради твърденията, че е събирала незаконно лична информация за деца.

Надела твърди, че има опит в справянето с този вид проблеми със съдържанието благодарение на своята платформа за игри Xbox, която се ползва предимно от млади потребители. Ето защо компанията би могла да ползва опита си, за да работи с TikTok в тази посока. Въпреки че Microsoft е известна със своя бизнес ориентиран софтуер, Надела смята, че TikTok би паснала добре на компанията, защото Microsoft продава и потребителски устройства, има бизнес с видео игри и управлява социалната мрежа за професионални контакти LinkedIn.

Надела твърди, че социалните мрежи трябва да се саморегулират по-добре и очаква по-строг регулаторен контрол сега, когато правителствата започват да осъзнават какво са разработили тези компании.

„Регулацията никога няма да е достатъчно бърза, за да преодолее някои предизвикателства", коментира той и добавя, че „всеки мащабен продукт с непредвидени последици ще бъде подложен на регулаторен контрол“.

Преговорите с TikTok вкараха Microsoft в центъра на напрежението между САЩ и Китай. Microsoft е една от големите технологични компании, които успешно правят бизнес в азиатската страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още