IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Счетоводни грешки доведоха до най-големия срив на акциите на Atos от 2018 г.

Стойността на книжата се срина с 22%

16:46 | 01.04.21 г.
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на френската компания за информационни технологии Atos записаха най-големия срив на стойността си от 2018 г., след като фирмата разкри, че одитори са открили счетоводни грешки в две от звената ѝ в Съединените щати, пише Bloomberg.

Въпреки че грешките не са “съществени“ за финансовия отчет за 2020 г., одиторите са открити „няколко казуса, свързани със слабостите на вътрешния контрол на процеса на финансово отчитане и признаване на приходите“, гласи изявление на базираната в Париж компания.

Цената на книжата на Atos се срина с 22% - най-големия дневен спад от октомври 2018 г. В 11:27 ч. местно време в Париж цената им беше 57,04 евро за брой.

Счетоводните грешки са поредният удар по мениджмънта на Atos, който реши да се откаже от потенциално трансформиращата сделка за придобиването на конкурента DXC Technology през февруари. Тя можеше да помогне за създаването на гигант в инфрмационните технологии, който да се конкурира по-успешно с играчи като SAP и Accenture.

Двата бизнеса в Съединените щати – Atos IT Solutions and Services и Atos IT Outsourcing Services, донесоха 11% от приходите на компанията за 2020 г., обяви тя. Северна Америка като цяло генерира 23% от годишните приходи от продажби на Atos, а компанията е изградила бизнеса си след повече от половин дузина сделки през последните пет години, сочат данни, събрани от Bloomberg. Най-голямата сред тях беше покупката на американския конкурент Syntel през 2018 г.

Северна Америка беше най-печелившият регион за Atos миналата година, а несигурността за пазара може да остави компанията в позицията, в която да се бори с предизвикателства за известно време, твърди анализаторът на Bloomberg Intelligence Тамлин Бейсън.

Atos обяви още, че годишното ѝ общо събрание ще се проведе на 12 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още