IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката със SolarCity ще донесе 1 млрд. долара приходи на Tesla за 2017 г.

Производителят на електромобили се опитва да убеди акционерите си да гласуват в полза на сливането

10:56 | 02.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Tesla Motors заяви във вторник, че нейното сливане за 2,6 млрд. долара със SolarCity ще добави 500 млн. долара в брой към баланса на производителя на електромобили през следващите три години, като ще допринесе с 1 млрд. долара към приходите за 2017 г. предава Ройтерс.

Акциите на Tesla загубиха още 2% от стойността си по време на следборсовата търговия, след като вчера следобед изтриха 4% от нея, приключвайки борсовата сесия на цена от 197,73 долара за брой. Книжата на производителя на соларни панели SolarCity понижиха цената си с 3,5% по време на следборсовата търговия, след като записаха спад от 2,7% по-рано и приключиха сесията на цена от 19,07 долара.

Tesla, чиито акции загубиха 10% от стойността си, откакто сделката беше обявена през юни, публикува документ от осем страници в блога си и в сайта за връзка с инвеститорите, за да убеди скептичните акционери да гласуват в полза на сделката на 17 ноември.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, който е председател на SolarCity и най-големият акционер в двете компании, описа сливането им като „съвсем естествено“.

В документа се посочва, че сделката е част от мисията на Tesla за борба с „катастрофалното въздействие“ на парниковите газове върху околната среда чрез ускоряване на прехода към света на чистата енергия.

„Придобиването ще ни позволи да се трансформираме действително в една интегрирана устойчива енергийна компания“, посочва текстът.

Tesla подчертава в документа, че очаква подобрение в приходите и рентабилността на SolarCity, тъй като тя разчита по-малко на лизинга и има повече покупки.

Производителят на електромобили заяви, че обединяването на Tesla и SolarCity ще доведе до икономии за поне 150 млн. долара от разходите през първата година благодарение на обединяването на силите на двете компании в продажбите, консолидирането на производството и ключовите технологии.

Подчертавайки ползите от синергията, Мъск заяви пред анализаторите, че SolarCity вече има 300 хил. клиенти, докато 180 хил. души вече имат коли на Tesla, което създава възможност за кръстосано предлагане на услуги.

"Това е огромна възможност за допълнителни продажби“, коментира съоснователят и главен технологичен директор на SolarCity Питър Райв пред клиенти на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още