IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сексисткото писмо, което разтърси Google

Според изпълнителния директор Сундар Пичай авторът на текста е преминал всякакви граници и не е спазил вътрешния кодекс на фирмата

15:47 | 08.08.17 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Google на жени се падат едва 20 на сто от технологичните позиции. Американското министерство на труда пък разследва подозренията, че концернът плаща систематично по-ниски заплати на жените, отколкото на мъжете. А редица жени описват културата на Силициевата долина, където би трябвало да се изобретяват технологиите на утрешния ден, като сексистка в основата си. 

Оплаквания на служителки за сексуален тормоз се покриват редовно, както се случва при Uber.

Така изглежда технологичният бранш през 2017 г.

И в тази трудна за жените ситуация внезапно се появява съобщението за текст на разработчик на Google в САЩ, който също счита, че браншът му е изправен пред проблеми. Причината за загрижеността според него са именно хилавите усилия на концерните да назначат повече жени и представители на малцинствата на технологични позиции.

Още по-лоша е обосновката на автора: В писмото авторът обяснява  доминацията на мъжете в технологичния бранш с биологични предимства на силния пол. А опитът за компенсиране на този факт се отразявал много лошо на индустрията.

Мъжете разполагали със „свръхестествени сили", които ги правели по-добри програмисти, вярва авторът. Жените често не били достатъчно устойчиви за заемането на високи постове, което авторът описва с термина  "невротизъм".

„Ние трябва да престанем да вярваме, че пропастта между половете предполага сексизъм".
Текстът предизвика толкова сериозен спор, че главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай трябваше да прекъсне отпуската си и да осъди спорното писмо, изпратено от един от инженерите на компанията, пише CNN.

По-рано днес Ройтерс и Bloomberg писаха, че инженерът е бил уволнен, позовавайки се на имейли, които са получили от него. Говорителят на Google отказва да коментира слуховете.

В имейл, изпратен до служителите в понеделник, Пичай пише, че части от писмото са преминали границата, включвайки „обидни полови стереотипи“ на работното място. 

"Нашата работа е да са създаваме чудесни продукти за потребителите, които искат да променят живота си“, пише той в имейла, получен от CNN. “Да предположим, че група от нашите колеги има характеристики, които я правят по-малко годна за тази работа, е обидно и не е ОК“.

Пичай посочва, че е прекъснал семейната си ваканция, за да се върне в офиса.

"Очевидно има много повече за обсъждане като група“, твърди той. „Включително как създаваме една по-приобщаваща среда за всички“.

Реакциите към писмото на инженера от страна на служителите на Google не закъсняха, като преобладават раздразнението и недоволството. Някои служители са използвали вътрешна група за дискусии, за да призоват инженерът, който е написал текста, да бъде уволнен, твърди източник от Google. Други са подкрепили правото на служителя да изразява мнението си, макар че те не приемат позицията му.

Google се гордее с това, че предлага среда, насърчаваща отвореността и разнообразието от опции. Но Пичай коментира, че части от писмото нарушават кодекса на компанията, който изисква „всеки служител на Google да прави всичко по силите си, за да създаде култура на работното място, която е свободна от обиди, тормоз, заплахи и дискриминация“.

Източник от компанията коментира, че когато служител наруши този кодекс, най-често резултатът е уволнение.

Пичай коментира още, че има служители на Google, които поставят под въпрос дали могат спокойно да изразяват мнението си, особено онези, които могат да се окажат малцинство.

„Те също се чувстват заплашени и това също не е ОК“, посочва той. „Хората трябва да се чувстват свободни да изразяват несъгласието си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Прекрасно предложение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
studioaa
преди 6 години
Толкова едностранно отразяване на новина досега никога не съм съм виждал в живота си. Явно тези от Bloomberg падат от друга планета... Ето точно такива изфабрикувани обвинения в расизъм, сексизъм и ксенофобия предизвикат огромно отвращение у мен и във всичките 64 милиона американци гласували на DJT. Скоро ще дойде Видов и за google, Бог забавя, но не забравя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 3
vzhekoff
преди 6 години
Както се каза скоро по друг повод, скоро ако си бял човек с бяла жена и нямаш дете негърче, значи си расист...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 3
bvg
преди 6 години
Казал си им го е в прав текст. За съжаление е прав, както има професии в които мъжете не са добри така има професии в които жените не са добри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 3
jori
преди 6 години
По данни от статията ако си от мъжки пол имаш 4 пъти по-голям шанс да станеш програмист в гугъл. Полът е биологичен белег, следователно мъжете имат биологично предимство.Ако на Пичай му беше наистина важно равенството на половете, просто щеше да дава еднакви заплати на половете вместо да уволнява хора които търсят обяснение защо нещата са такива каквито са. Пичай идва от държава в която ако си момиче родителите ти те убиват в утробата на *** (аборт).Мъжете като имат проблем се опитват да го разрешат сами, а жените обикновено използват мрежата си от контакти за да намерят (социално) решение.В силициевата долина жените имат проблем че вземат по-малко пари и вместо да се конкурират свободно с мъжете решават че ще си решат проблема с вопли и стонове че има дискриминация.Между другото да правиш статистика (на заплатите) на база пол и да вадиш заключения от това е сексистко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още