IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЕМ сезира КЗК за рекламата на "Булка"

Медийният регулатор сезира и Националния съвет за саморегулация, който ще реши дали излъчването на рекламата трябва да бъде спряно, каза Георги Лозанов

11:55 | 08.01.13 г. 3
СЕМ сезира КЗК за рекламата на "Булка"

Съветът за електронни медии (СЕМ) е сезирал Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Националния съвет за саморегулация (НСС) във връзка с рекламата на имитиращия продукт „Булка“. Това заяви пред Investor.bg председателят на регулатора Георги Лозанов, от който потърсихме коментар във връзка с позицията на СЕМ относно рекламата на изделието, която през последните седмици породи редица дискусии в общественото пространство.

Причината за коментарите е, че рекламата на имитиращия продукт „Булка“, който е направен главно от растителни мазнини, представя изделието, като „деликатес“. В контекста на значението на думата „деликатес“, което би трябвало да бъде асоциирано с продукти от най-високо качество, от СЕМ откриват некоректност и опит за подвеждане на обществеността.

Припомняме, че според наредбата за производство на млечни продукти подобен артикул, като „Булка“, не може бъде окачествен дори като млечен, а като млечноподобен. В тази връзка „лъжовната“ асоциация с „деликатес“, която е и основен акцент на рекламата, стана повод още преди седмици медийният регулатор да фокусира вниманието си върху нея.

Рекламата трябва да мине през щателна проверка от антимонополния орган, както и от НСС, които да преценят, дали излъчването й трябва да бъде спряно и какви санкции да бъдат въведени, смята председателят на СЕМ.

„Мисля, че КЗК ще бъде изправена пред сериозно затруднение, за да прецени дали въпросната реклама е наистина заблуждаваща. Същевременно Националния съвет за саморегулация също трябва да се произнесе и е в правото си да спре рекламата, ако сметне, че в нея има някаква форма на неетичност, некоректност или опит за заблуда на потребителите. СЕМ единствено има право да санкционира оператора, който я разпростанява“, обясни Лозанов.

Припомняме, че преди броени дни Investor.bg съобщи, че представители на Асоциацията на млекопреработвателите в България също обмислят да сезират КЗК във връзка със същата реклама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
"Явно е насочена към ниско-интелигентния ешалон на БГ обществото" Съгласен, за жалост това е болшинството от българското общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
nobel
преди 11 години
Е те това е професия, сине, викам му аз на моя малкия. Да вземеш да станеш един член на СЕМ. Без заплата няма да останеш никога. Вечно ще има нещо я в предаванията, я в рекламите, което да не е баш точно както трябва. И добре, че е тая Евролейска комисия за защита на потребителите, че то иначе тия мръсни частници ще ни изтровят. Как са живели едно време хората, когато ги е нямало всички тия регулаторни органи умът ми не го побира. Ама ти гледай и се учи. С производство не ти трябва да се занимаваш. Нали знаеш какво е рекъл едно време трънчанина :"Я търсим работа да намирам маану.". Това е истината. Баламите нека бачкат - то си е техен проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Да не говорим, че тази реклама е най-простото и жалко нещо в БГ ефира напоследък. Явно е насочена към ниско-интелигентния ешалон на БГ обществото, но се чудя дали няма и етични норми на които не отговаря тази реклама?За филмите има рейтинги, за рекламите не...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още