IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семейство Обама напуска Spotify

Двойката иска да сключи сделка за подкасти с други платформи

12:59 | 21.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Времето на Барак и Мишел Обама в Spotify Technology е към своя край, пише Bloomberg.

Продуцентската компания на някогашния американски президент и неговата първа дама Higher Ground няма да подпише нова сделка с аудио платформата, твърдят източници, запознати с преговорите. Вместо това компанията води преговори с други дистрибутори за споразумение на стойност десетки милиони долари – едно от най-привлекателните в бизнеса с подкасти.

Higher Ground е в центъра на преговори с редица потенциални партньори, включително Audible на Amazon и iHeartMedia, твърдят източници, пожелали да останат анонимни. Компанията иска да избере нов дом за продукциите си в рамките на следващите няколко седмици. Тя е говорила с няколко големи мрежи, включително Spotify, но шведският стрийминг гигант е отказал да отправи оферта, посочват източниците, запознати с преговорите.

Higher Ground иска да сключи сделка, която да ѝ помогне да създаде няколко предавания и да ги пусне в няколко платформи едновременно. Това може да обясни интереса на iHeart, която досега не е разчитала на стратегия, свързана ексклузивност, за своите подкасти. Това е една от причините защо някои платформи, като Spotify, са се отдръпнали. Компании като Spotify и Amazon се борят за ексклузивни права, за да промотира своите услуги.

Мишел и Барак Обама искат всеки от тях да се появи в програма от по осем епизода, което за някои компании не е достатъчно, за да оправдае толкова скъпа сделка.

Higher Ground сключи сделка със стрийминг гиганта през 2019 г., докато семейство Обама планираше медийния си бизнес след президентския мандат. Оттогава компанията продуцира няколко подкаста, като започна с „The Michelle Obama Podcast”, който включва разговори на първата дама с приятели и семейство по теми, свързани с отношенията. Spotify заяви, че шоуто е било едно от петте най-популярни в платфомата за 2020 г.

Higher Ground и Spotify бяха партньори по шоуто съгласно сегашната си сделка, което означава, че бъдещо споразумение би означавало нови продукции.

Двете страни обаче имаха известни сблъсъци по време на партньорството си. И „The Michelle Obama Podcast” и „Renegades: Born in the USA” (шоу, включващо разговори между Барак Обама и музиканта Брус Спрингстийн), дебютираха ексклузивно в стрийминг услугата. Месеци по-късно те се появиха и в други платформи. Тази ексклузивност е причината защо Spotify плати на Higher Ground, но продуцентската компания установи, че да бъде свързана с една услуга означава ограничаване на аудиторията.

Spotify похарчи стотици милиони долари, за да работи ексклузивно с някои от най-популярните подкастъри, включително Джо Роугън, Бил Симънс и Алекс Купър. Компанията направи това, надявайки се да спечели от звездния им блясък и да разшири аудиторията, до която достига. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още