IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sharp понижи прогнозата за годишната си печалба почти наполовина

Причината е спадът в търсенето на технологични устройства

14:37 | 08.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японската компания Sharp, която е поддоставчик на Apple, понижи прогнозата за годишната си печалба с 48 на сто днес, след като търсенето на технологични устройства пострада от разпространението на новия коронавирус, предава Ройтерс.

Sharp, която произвежда сензори, модули за камери и екрани за смартфоните на Apple – iPhone, очаква годишната ѝ оперативна печалба за годината до март да достигне 52 млрд. йени (489 млн. долара).

Това е значително по-малко от предходната прогноза за 100 млрд. йени.

Компанията, която е звено на тайванския гигант Foxconn, заяви, че пандемията на коронавируса е засегнала операциите нейните доставчици. Освен това е донесла сериозни пречки в производството и дистрибуцията на компоненти. Не на последно място са пострадали и самите продажби, тъй като търсенето е значително по-слабо в момента.

Sharp очаква нетната печалба да достигне 20 млрд. йени. Това е със 75% по-малко спрямо по-ранната прогноза за 80 млрд. йени.

Японската компания е поредният технологичен гигант, който понижава прогнозата за финансовото си представяне през 2020 г. Част от представителите на индустрията дори оттеглиха прогнозите си, тъй като твърдят, че ситуацията с коронавируса носи прекалено много несигурност за бъдещето и е трудно да се прогнозира как ще се развива търсенето.

Една от причините за това е евентуалното очакване на втора вълна на пандемията, която може да повтори сценария с прекъсването на веригата на доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още