IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шерил Сандбърг: Facebook не е арбитър на истината

Социалната мрежа не гледа на себе си като на медия, но все пак работи активно по премахването на фалшивите новини

13:23 | 25.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Facebook не иска да бъде “арбитър на истината”, коментира главният оперативен директор на компанията Шерил Сандбърг, допълвайки, че компанията не гледа на себе си като на медия, пише CNBC.

Американската технологична компанията е обвинявана, че не се справя с отстраняването на фалшиви новини, публикувани в нейната платформа. Facebook предприе редица стъпки, за да преодолее този проблем, включително стартира кампания, която да помага на хората да откриват фалшиви новини.

“Ние наистина сме платформа и ние поемаме нашите отговорности, свързани с фалшивите новини, много сериозно. Фалшивите новини вредят на всички, защото правят обществото ни дезинформирано, те вредят на обществото ни, вредят на страните. И ние знаем, че хората искат да виждат точните новини във Facebook, а ние също искаме те да виждат това”, коментира Сандбърг в интервю за BBC, излъчено в понеделник.

Някои коментатори твърдят, че по своята същност Facebook е медийна платформа и като такава трябва да поеме повече отговорност за премахване на измамното съдържание.

“Не могат просто да кажат: “Вижте, ние сме технологична компания, не можем да направим нищо със съдържанието, което се появява на нашите дигитални страници”, твърди главният изпълнителен директор на WPP Мартин Сорел в коментар за Facebook и Google.

Но Facebook отхвърли тази идея и каза, че това не е ролята, която трябва да играе.

В интервюто си Сандбърг подчерта, че социалната мрежа трябва да свърши своята работа, за да се увери, че хората виждат точната информация. По думите на главния оперативен директор Facebook ще работи по развиването на това. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още