IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шестият хакатон HackTUES за ученици събира идеи за „умния град“

В IT проектите се използва изкуствен интелект, посочиха някои от тайните на програмиране Мадлен Саркисян и Калоян Ангелов от Технологично училище "Електронни системи" към ТУ

13:38 | 02.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ученици създават свои IT проекти по време на шестото издание на хакатона HackTUES, като работят с ментори от реалния IT бизнес. За тази инициатива съобщиха в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Мадлен Саркисян и Калоян Ангелов от Технологично училище "Електронни системи" към Технически университет.

„Има много потенциал в сферата на IT, който иска да учи“, заяви Калоян Ангелов.

Според Мадлен Саркисян от технологична гледна точка нещата се развиват добре и има бъдеще в България в тази посока.

Тазгодишната тема, която е подготвена за всеки отбор от 3 до 5 души, е Smart City. Идеята за избора на темата е връзката на технологията с човека. Организаторите се надяват, че в проектите ще се разработват уеб базирани предложения и приложения с изкуствен интелект.

Срещите с менторите могат да донесат на участниците, освен подкрепа в проекта им, предложения за практика и стаж, което да им осигури старт в бъдещото им кариерно развитие.

HackTUES е първият и единствен по рода си хакатон в България, организиран от ученици за ученици. Началото на събитието е през 2015 г. и възниква като инициатива на ученици от Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ - София.

Ще заимстват ли учениците идеи от най-иновативните проекти в света? Как ще се осъществява комуникацията с менторите в хибридния формат на състезанието? Как изглежда обстановката в училище при изолацията заради пандемията от коронавирус?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още