Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ще доведе ли до отлив на депозити една масова емисия на дигитални пари?

ЕЦБ ще реши каква да е рамката на дигиталното евро през лятото, съобщи финансистът Борис Петров

гледано: 5302   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Масовата емисия на дигитални пари може да доведе до отлив на депозити. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Бизнес старт“, финансистът Борис Петров. Той прогнозира, че за да се защитят по тази линия банките ще предприемат вдигане на лихвените равнища.
Още по темата

"Ниските лихви няма да са вечни. А рефинансирането е един от често използваните инструменти, с който може да се предотврати рязкото свиване на ликвидността на кредитните институции, посочи Петров. "Дигиталното евро, чийто старт е след четири години, няма да е конкурент на банкнотите. Банкнотите и в момента имат конкурент в лицето на картовите и мобилните разплащания", добавя още гостът.

Планът на ЕЦБ

Петров поясни, че подготовката за дигиталното евро в момента е в начален етап. През октомври Групата за международни плащания в Базел, Швейцария, е излязла с допитване до страните от Г-7 относно намеренията им да емитират дигитални валути.

Финансистът посочи, че ЕЦБ ще реши каква да е рамката на дигиталното евро през лятото.

"Това е суверенно решение на всяка държава. Мотивът за разработка на проекти в тази посока е свързан с необходимостта от отговор на дигитализацията в управлението на плащанията. Електронните пари не трябва да носят вреда за паричната система на съответната държава, както и да се конкурират с местните валути", заяви Петров.

Рисковете и ползи

Според експерта електронните пари ще позволят на икономическите агенти да се разплащат с централни пари, незабавно и финално. В момента един паричен превод минава през няколко трансакции и кредитни институции.

"С дигиталното евро ще има повече сигурност на платежния процес. Той ще протича в реално време, коментира финансистът. - Проектите предвиждат във всяка точка, в която има емисия на дигитално евро, лицето да бъде идентифицирано, така че да няма анонимни операции.“

Борис Петров смята, че електронните валути ще доведат до повече конкуренция между платежните и кредитните институции и напомни, че големите ИТ платформи се превърнаха в администратори на плащания и това наложи ЕЦБ да стартира проекта за дигиталното евро.

Дигиталното евро и криптовалутите

„В концепцията за дигитално евро, която се разглежда от ЕЦБ, отсъства криптоелементът, поясни Борис Петров. Не се предвижда наличието на децентрализирана счетоводна книга. Технологичната концепция, заложена в електронния проект на ЕЦБ и другите централни банки, е различна от тази при криптовалутите. Тя е дигитална, но без криптоелемент“, направи анализ на бъдещия проект финансистът. Той е категоричен, че криптоелементът е важен, защото децентрализираният запис на информацията не може да се манипулира и не могат да се извършват анонимни операции.

Петров напомни, че в Европа вече има проект за дигитална валута. От 2017 г. Швеция в момента тества дигитална крона.

„Швейцарската национална банка в сътрудничество с Банката за международни разплащания използва швейцарския франк за покупка на активи, които се котират на някои пазари“, информира още той.

Какви са рисковете при въвеждането на дигитални валути? Какви са настроенията сред българите към дигиталните пари? Каква е ролята на NFT и дигитализацията на изкуството? Ще се разшири ли влиянието на децентрализираните платформи за търговия и размяна? Ще има ли балонизиране при токаните?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работи: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
4
 
2
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Тя е дигитална, но без криптоелемент“, направи анализ на бъдещия проект финансистът. Той е категоричен, че криптоелементът е важен, защото децентрализираният запис на информацията не може да се манипулира и не могат да се извършват анонимни операции.
----
100% транзакците ще са криптирани, сега са криптирани, бинаги са били.... ... не давайте трибуна на некомпетентни и некадърни хора !
6
 
4
 
1
преди 1 седмица
Подличко.
Но дигиталните балони не можете да ги надувате много.
Ако и 2-та балона: цифровия и хартиеният гръмнат едновременно,
ще сте роби на китайците! FOR EVER.

Още от Новини
Изпълнителният директор на Toshiba напуска след натиск от акционерите