IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли Huawei своя операционна система

Китайската компания се подготвя да отговори на забраните на Google, Intel, Qualcomm с предизвикателство, посочи икономистът Георги Найденов

11:16 | 21.05.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основни доставчици на Huawei с американски капитали предприемат драстични мерки спрямо китайската компания. Отношенията се влошават след налагането на санкции срещу Huawei от страна на Google, Intel, Qualcomm и други производители на чипове и приложения за Android. Това съобщи икономистът Георги Найденов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Интересно е какво ще се случи със следващите смартфон модели на Huawei, на които ще им бъде отказан достъп до операционната система Android", риторично запита икономистът. "От Huawei твърдят, че имат алтернативни варианти и разработват своя операционна система. Компанията планира, че ще направи алтернативнo приложениe на Gmail.“

Найденов припомни, че президентът Тръмп обяви, че иска търговското споразумение с Китай да е в полза на САЩ. "Поради това американски компании започнаха да пренасочват бизнеса си във Виетнам", посочи експертът, който коментира и отношенията между САЩ, Мексико и Канада.

"САЩ и Канада обявиха падане на митата за алуминий и стомана. Очаква се същото да бъде обявено съвместно от Мексико и САЩ, което ще отвори пътя към ратификация на НАФТА", каза Георги Найденов и прогнозира, че това би засилило търговията в Северна Америка.

Найденов обясни, че в споразумението, което се предвижда да бъде ратифицирано, няма ограничение на вноса на алуминий и стомана от трети страни. „САЩ си запазват правото да налагат санкции, ако Мексико или Канада прекалят с вноса на стомана или алуминий от трети страни", поясни той.

Какво икономическо развитие ще има след споразумението вижте в коментара на Георги Найденов във видео материала.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
RSG
преди 4 години
Android не е ли open source? Според мен ще им забранят достъп до някакви сервизи и те това ще си напишат. Неща като Gmail и Play Store.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
red6
преди 4 години
Ще имат, но ще е тяхна, колкото и всичко останало - 80%+ копи/пейст от нещо "западно" и другото - от тях в името на вожда. Иначе то OS е само звено от цяла екосистема. Една нова ОС и всичко е решено, всъщност точно обратното - тепърва почва трудното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Ще има ли Huawei своя операционна система Да, ще моднат Red Flag Linux - и готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още