Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ще постигне ли ОИСР глобална сделка за дигиталния данък през 2020 г.?

Под егидата на организацията стартираха поредица от мерки срещу избягването на данъци в световен мащаб

гледано: 859   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Водещите държави в преговорите за глобален цифров данък са 137 страни, които са обединени в т.нар. ексклузивен приобщаващ формат на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Под егидата на ОИСР бе започната поредица от мерки срещу избягването на данъци в световен мащаб. Проектът на ОИСР се състои от два стълба, като опозицията на САЩ е срещу първия стълб, но не срещу втория. Целта на ОИСР е да се постигне споразумение по първия стълб до края на тази година. Но не смятам, че това ще бъде възможно, дори и без съпротивата на САЩ. Това каза Иванина Манчева, редактор в Economix.bg, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Първият стълб засяга разпределението на приходите и печалбите между различните страни и най-общо къде да се облага Facebook в ЕС. Вторият стълб се отнася до мерки, които са свързани със свиване на данъчната основа. Първият стълб предвижда печалбите да се облагат, където компанията има значително дигитално присъствие".

Още по темата

По думите ѝ финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин настоява не за изцяло изтегляне от преговорите, но те да се прекратят временно с идеята да се подновят към края на годината. 

"Франция бе най-активна в промотирането на дигиталния данък като форма за преодоляване на това, което френското правителство намира за извличане на нечестни предимства благодарение на особеностите на дигиталната икономика. Франция през 2011 г. предприе действия за едностранно въвеждане на такъв данък в размер на 3%".

Иванина Манчева обясни, че след това са последявали остри писма и реплики между Франция и САЩ, тъй като дигиталният данък е насочен предимно срещу големите американски технологични компании.

"Франция и Европейският съюз имат своите много солидни основания, които са свързани с начина, по който дигиталната икономика изменя формирането на печалбите и приходите в световен мащаб. Едното основание е големият принос на потребителите в създаването на стойност. Потребителите чрез своите лични данни, които захранват алгоритмите, допринасят за бизнес моделите на тези големи технологични компании. Франция също твърди, че тези компании се възползват от предимствата на дигиталната икономика и от публични инвестиции в цифрова инфраструктура, без да допринасят за нея".

Още от разговора вижте във видеото.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
TikTok заплаши да се обърне към съда във връзка с новата заповед на Тръмп