IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се отрази ли на България дигиталният данък за технологичните гиганти?

В състояние ли е страната ни да предостави по-добър режим за работа на глобалните IT компании коментира Светослав Димитров от Българската финтех асоциация

10:50 | 19.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въвеждането на глобален данък върху технологичните гиганти ще е в ущърб на държави като България, които се опитват да развият иновативната част на икономиката си. Това прогнозира Светослав Димитров, член на управителния съвет на Българската финтех асоциация, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

“Технологичните гиганти създават продукт с добавена стойност – бизнес, който всяка държава иска, посочи Димитров. – Отделните страни обаче имат свои собствени идеи за това как да подпомогнат развитието на икономиката си, което пречи на постигането на глобално споразумение.”

Според него подобно решение не би могло да бъде и справедливо.

По думите на IT експерта въвеждането на този данък в някои държави ще бъде в полза на останалите, които не са го направили и имат голям пазар на работна сила.

„Технологичните гиганти се търгуват на борсите. Те изплащат дивиденти на своите акционери. Ако бъдещето им зависи от това, те биха се изместили към държава, която им дава по-добър режим“, коментира Светослав Димитров.

Какво още каза в студиото на Bloomberg TV Bulgaria представителят на Българската финтех асоциация, вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още