IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се възползва ли българският финтех сектор от кризата в Wirecard?

За по-голяма защита на инвеститорите и потребителите на социални мрежи настояват Любомир Тулев и Красимир Атанасов

15:19 | 30.06.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският финтех секторт може да се възползва максимално много от ситуацията около Wirecard, за да предостави продуктите си на европейския пазар. Подобни компании вече има в нашата страна. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria  Любомир Тулев, експерт по киберсигурност в "Булпрос".

“Финтех секторът у нас се развива доста бързо, но трябва да бъдат правени умерени крачки”, смята той и посочи, че ситуацията с Wirecard показва, че никой не е защитен, а големите губещи от нея ще са крайните клиенти и икономиката на Германия.

Тулев е на мнение, че приложението е доста иновативно с разплащанията и даде пример с продукцията, която предоставя българската компания iCard.

“Ernst & Young, която е одитирала Wirecard, е одитор на едни от най-големите компании в света. Случващото се в момента ни кара да си задаваме въпроси свършили ли са си работата, какво прави одитът и за какво ни е”, риторично попита финансовият анализатор Красимир Атанасов.

Той е категоричен, че финансовите надзорни органи в Германия не са на страната на инвеститорите и смята, че ще има последствия и за одиторската фирма Ernst & Young.

Анализаторът отбеляза, че вече има съмнения относно работата на дружеството в останалите международни гиганти, с които е ангажирано. И посочи, че липсата е за много пари – 1,9 млрд. евро, и допълни, че този фалит е повторение на случая Enron.

По думите му оправданието, че са дадени фалшиви документи не е сериозен.

Друга тема, на която Тулев се спря, е оттеглянето на рекламодатели от Facebook. Той обясни, че мярката цели да принуди социалната мрежа да премахва максимално бързо вредно съдържание.

По думите на експерта шансовете са на страната на YouTube в надпреварата с TikTok. Защо това е така - вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още