IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се затегнат ли правилата за данните, които умният дом събира за нас?

Дълго време беше публична тайна, че големите компании търгуват с базите си данни, коментира Юлиян Арнаудов

15:22 | 15.01.21 г.
Ще се затегнат ли правилата за данните, които умният дом събира за нас?

InvestorBG · Update Подкаст епизод 24: Дом, умен дом

В глобален мащаб вероятно ще има затягане на правилата за опазване на личните данни, включително и тези, които събират устройствата в умния дом. Това коментира в новия епизод на подкаста “UpDate” на Bloomberg TV Bulgaria Юлиян Арнаудов, който е основател на технологичния уебсайт TechTrends.

По думите му на американския пазар все повече се говори за подобни действия.

„Политическата остановка там в момента е такава, че най-вероятно ще видим доста силна регулация, тъй като демократите, които са за по-затегнати правила за технологичните гиганти, сега получават пълен контрол върху законодателната и изпълнителната власт в САЩ“, коментира Арнаудов.

Той очаква да има затягане на правилата за това как се съхраняват, как се обработват и как се предават на трети страни данните, събрани за потребителите.

„Дълго време беше публична тайна, че големите компании търгуват с базите си данни и си ги обменят. С помощта на изкуствения интелект и различни алгоритми реално техните бази данни може да се каже, че са се превърнали в единна база“, посочва Юлиян Арнаудов.

„Лошото е, че тези компании са изградили бизнес модела си около тези данни. Те няма да се откажат лесно и дори да има някакви регулации, ще има някаква компенсация за бизнес модела им, т.е. някои от услугите ще станат платени“, допълва той.  

Сигурността остава един от важните въпроси, на които трябва да се обърне внимание при интернет на нещата и устройствата за умния дом, след като през последните години сме свидетели на случаи, в които умни колонки записват неправомерно потребителите, без преди това да са активирани с гласова команда, твърди Арнаудов.

Според него в България все още няма толкова голям интерес към умния дом, колкото в други части на света, като САЩ например, но у нас се наблюдава насочване към част от услугите, като видеонаблюдение например.

Големият недостатък на днешните интелигентни устройства за дома остава голямата фрагментация и необходимостта от използването на различни платформи и приложения за управление на тези решения, коментира Юлиян Арнаудов. Според него в момента, в който има изградени услуги от край до край и те са достъпни, интересът може да нарасне значително.

Можете да чуете подкаста и в Spotify, Google Podcasts и другите големи подкаст платформи

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още