IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще убие ли изкуственият интелект съвременната икономика?

Около 40% от работните места в Европа са уязвими от възхода на технологиите

08:40 | 23.04.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изкуственият интелект (ИИ) може да премахне в бъдеще милиони работни места, превръщайки се във вреда на икономическия растеж в развиващи се региони като Африка, пише Йън Голдин за BBC, цитиран от БТА. 

Професионалният път на Голдин премина в международното развитие и през последните години създава в Оксфордския университет изследователска група, която се занимава с въздействието на внасящи радикална промяна технологии върху развиващите се икономики.

Може би най-важният въпрос, който се разглежда, е дали изкуственият интелект ще представлява заплаха, или ще открие нови възможности за развиващите се региони като Африка.

Оптимистите казват, че такива места могат да използват бързо напредващите системи с ИИ, за да увеличат своята производителност и да направят гигантски скок напред.

Голдин обаче е все по-обезпокоен, че тази технология на практика ще блокира традиционния път за растеж, като замени нископлатените работни места с роботи.

Както посочва Кай-Фу Лий, инвеститор разработването на изкуствен интелект, ИИ е потенциално най-революционната технология, която ще се появи през този век. Той, освен това, наред със свързаните технологии на машинното обучение и роботиката, напредва със светкавична скорост.

ИИ вече има капацитетът да замени много работни задачи, които са основани на правила и повтарящи се, и не изискват голяма сръчност или отзивчивост.

В развитите икономики, например, роботи замениха доста повече от половината работни места в автомобилостроенето и свързани с него отрасли през последните десетилетия.

Автоматичните системи вече се радват на по-висок процент на доволни потребители, отколкото хората в кол центровете, а това заплашва един ключов източник на работни места в много страни.

По същия начин системи, които позволяват използването на ИИ, водят до значителни загуби на работни места в "задните офиси" на банките, здравните, застрахователните и счетоводните компании. Това са работни позиции, които през последните години са били прехвърлени в развиващи се страни като Индия, Виетнам, Южна Африка и Мароко.

Работни места, изложени на риск?

Според изследване на Оксфордския университет около 40% от работните места в Европа са уязвими от ИИ през следващите десетилетия. Същото важи за близо половината в САЩ и още по-голям дял в развиващите се държави.

Някои твърдят, че ИИ ще създаде също толкова много работни места, колкото ще бъдат загубени заради роботите. Голдин обаче смят, че тези нови работни места ще бъдат съсредоточени в някои части от развития свят и че развиващите се страни ще останат встрани.

Това е от най-голямо значение в по-бедните държави, които използват своята сравнително нископлатена работна сила като първи етап от догонването на развитите икономики. Примери за това са Китай, Тайланд и Виетнам.

По-голямата част от заплашените работни места на такива места ще бъдат по-ниско квалифицирани. Фактът, че също така има тенденция бедните страни да страдат от недостиг на висококвалифицирани работници, обаче може да подкопае още повече тяхната конкурентоспособност.

Развитието на спомагателни технологии ще направи предизвикателството още по-голямо. 3D принтирането ще се комбинира с ИИ, за да позволят на потребителите в богатите страни да си правят сами, много по-близо до дома, дрехи, обувки, устройства и други продукти според своите индивидуални нужди.

Увеличаването на това производство може да означава, че епохата на изнасяне на производства в развиващите се страни наближава своя край.

Гай Райдър, генералният директор на Международната организация по труда (МОТ) към ООН, показва как политиката на протекционизъм ще ускори тази тенденция. Връщането на производства в развитите страни никога не е било на по-високо равнище, въпреки че у дома си идват не работни места, а ИИ и роботизирани процеси.

Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
добре си го описал и става видно че статията не говори за ИИ, а за обикновена автоматизация :):) Много сме далеч още от истински ИИ за съжаление ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
george353
преди 4 години
По-комплексните ИИ системи ползват процеса дип лърнинг за бързото изпълнение на сложни компютърни калкулации. Това са мрежи от алгоритми които комуникират помежду си по подобие на невроните в човешкия мозък. Това им позволява да се самообучават (unsupervised) и самостоятелно да решават комплексни задачи. Трябва да отбележим че тук става въпрос за автоматизация на процеси. Логиката вече е описана и зададена на системата. Някои професии извършват рутинна дейност чиято логика заедно с всичките и нюанси може да бъде описана на машинен език и изпълнена от ИИ без риск за околните. Тук става въпрос именно за тези професии. На всички ни е ясно че скоро ИИ няма да напише нова Лунна Соната. Що се отнася до ефективност, предсказуемост, и безопасност там където ИИ може да бъде внедрен, резултата ще е много на малко в полза на ИИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
статията е типична за неукия писач който търси импресии, почваме от любимото ми въпросително изречение за заглавие и свършваме с класиката че журналистите незнаят какво е изкуствен интелект :):)иначе по темата, нали един ден пищите че нямало работници и демографска криза, сега това ... ае изберете си едно нещо за което да плачете. Двете неща са взаимно свързани ... не може да искат хората да работят от сутрин до вечер за растеж и да гледат деца зада има още растеж ! Плюс това дето казва Сакмано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
брях тези специалисти ... това дето говорят "изкуствен интелект" са експертни системи за обработка на големи обеми бази данни и да вадят обобщена информация от това или дърво на решенията - типичен пример е алгоритмите за управление на автомобили . хора не се оставяйте да ви заблуждават с понятието "изкуствен интелект" , имат впредвид сложни алгоритми . за сравнение един такъв сложен алгоритъм за управление на автомобил от точка А до точка Б не може да стъпи на малкият пръст на единият крак на една *** по въпросите за ориентирането и намиране на път в околната среда . тука изосновно се бъркат понятията . на този етап от развитието на алгоритмите понятия като дедукция , логическа мисъл и решаване на задачи са научна фантастика :))) . ние те първа схващаме как работи мозъка и как взима решения тия плямпат за изкустен интелект :))) ... стига бе ... алгоритмите са просто един по-сложен ексел или фотошоп , инструменти с които да си вършим работа ... нищо повече .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
Обложете труда с още по-високи данъци и административни тежести, пък после да се чудите защо бизнеса търси заместители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още