IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens повиши прогнозата си за трети път през 2021 г.

Компанията се радва на ръст на търсенето след постепенното отваряне на икономиките

12:19 | 05.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Siemens се превърна в поредната индустриална компания, която отчита силен следпандемичен ръст на търсенето, което накара германската инженерингова и технологична компания да повиши прогнозата за печалбата си за трети път тази година, предава Ройтерс.

Siemens заяви, че наблюдава нарастване на търсенето, след като клиентите в света започнаха да възстановяват запасите си, а ваксинационните кампании ускориха икономическото възстановяване.

Мюнхенската компания разкри, че поръчките ѝ са скочили с 47%, подкрепени от двуцифрения растеж в автоматизацията на заводи и умната инфраструктура.

В резултат на това Siemens повиши прогнозата за печалбата си за трети път за фискалната си 2021 г., след като направи същото през февруари и май.

Сега тя очаква годишните приходи и продажби да са по-високи, отколкото смяташе по-рано, след като надмина прогнозите за печалбата, приходите и поръчките през третото тримесечие.

“Siemens все повече преследва целта си за ускоряване на високостойностния растеж. През третото тримесечие отново успяхме – със силен и рентабилен растеж във всички бизнеси“, коментира главният изпълнителен директор Роланд Буш.

Цената на акциите на Siemens нарасна с 1,6% преди началото на борсовия ден.

По-високите цени на суровините и проблемите във веригата на доставките (например при чиповете) са останали предизвикателство, но са били преодолени, допълва Буш.

Коригираната оперативна печалба на индустриалния бизнес на Siemens е нараснала с 29% до 2,32 млрд. евро за трите месеца до края на юни, надхвърляйки сумата от 2,09 млрд. евро, колкото беше консенсусната прогноза на анализаторите.

Приходите са се увеличили с 24 на сто до 16,09 млрд. евро - над очакванията за 15,11 млрд. евро, докато поръчките са се повишили с 47% до 20,49 млрд. евро, също над прогнозата за 16,32 млрд. евро.

Нетната печалба е достигнала 1,35 млрд. евро за тримесечието. Очакванията на анализаторите бяха за 948 млн. евро.

Сега компанията твърди, че очаква годишните ѝ приходи да се увеличат с 11 до 12 на сто, спрямо предходната прогноза за 9 до 11 процента, подкрепени от по-високите продажби на решения за фабрична автоматизация и от бизнеса с умна инфраструктура.

Нетната печалба за фискалната година, която приключва през септември, се очаква да е в диапазона от 6,1 млрд. евро до 6,4 млрд. евро. По-ранната беше за 5,7-6,2 млрд. евро.

Други индустриални компании също наскоро повишиха своите прогнози на база на по-бързото от очакваното възстановяване след пандемията в много сектори, както и заради по-голямото търсене в Китай и Съединените щати, докато икономиките им се възраждат.

Миналия месец френският конкурент Schneider Electric повиши прогнозата за приходите и печалбата си за 2021 г., а швейцарската ABB удвои очакванията за приходите си.

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още