IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигналите за нарушения в интернет се увеличават

Преобладават атаките от типа "отказ от услуга", които са 64 на сто от всички инциденти в интернет

22:37 | 06.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сигналите за нарушения в интернет стават все повече и повече. Само през февруари тази година са подадени повече от 230 сигнала, а засегнатите IP адреси са 5100. Това съобщиха от създадената наскоро Държавна агенция "Електронно управление".

Данните се съдържат в редовния месечен бюлетин на Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност /CERT България/.

Съществен ръст се наблюдава при атаките от типа "отказ от услуга" (DdoS). Те са 64 на сто от всички инциденти в интернет, или с 20 на сто повече от същия тип атаки от предходния месец.

Атака за отказ на услуга е опит даден ресурс, предоставян от компютър, да бъде направен недостъпен за целевите му потребители. Атаката може да бъде чрез изтощаване на ресурси или чрез възползване от грешка в софтуера на компютъра-жертва. Най-често биват атакувани популярни уеб сървъри, като целта е те да станат недостъпни от интернет.

На второ място са атаките със зловреден софтуер (14 процента) и тези, свързани с фишинг сайтове (12 на сто).

Зловредният софтуер обикновено се инсталира в компютъра без знанието и одобрението на потребителя, като използва пропуски в сигурността.

Фишинг атаките пък целят да подмамят хората да предоставят важна лична информация, най-често подробности по кредитни карти и банкови сметки.

През февруари CERT България е отправила на сайта си (www.govcert.bg) десет предупреждения за нови ъпдейти, които отстраняват уязвимости в продукти на Apple, Adobe, Cisco, HPE, ISC, OpenSSL, WordPress, VMware.

Експертите на Центъра напомнят, че една от основните превантивни мерки срещу атаки и инциденти в мрежовата и информационна сигурност е своевременното прилагане на ъпдейти, отстраняващи уязвимости в сигурността.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още