IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур инвестира 100 млн. долара в изкуствен интелект в рамките на 5 години

Превръщането на мегаполиса в столица на иновациите е една от целите на проекта

14:25 | 03.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сингапур увеличава инвестициите и инициативите в областта на изкуствения интелект и науката за данните - две ключови области в технологиите, в опит да се превърне в “умна нация” и столица на иновациите, пише CNBC.

В сряда министърът на комуникациите и информацията на Сингапур Якоб Ибрахим обяви две инициативи, стартирани от Националната фондация за проучвания (NRF) в сътрудничество с няколко местни агенции.

Една от инициативите е национална програма, наречена AI.SG, която се осъществява в партньорство между шест държавни институции.

“AI.SG ще прави три ключови неща”, коментира Якоб по време на конференцията Innovfest Unbound в Сингапур. “Първо, да адресира ключови предизвикателства, които засягат едновременно обществото и индустрията, второ, да инвестира значително във възможностите за яхване на следващата вълна от научни иновации, и трето, да прави иновации в изкуствения интелект и ползването му от компаниите”, допълва той.

Министърът допълни, че трите области, към които се е насочила програмата, са финанси, решения за градско управление и здравеопазване.

NRF ще инвестира до 150 млн. сингапурски долара (107,64 млн. долара) в рамките на пет години в AI.SG.

“AI.SG стъпва на сегашното знание за изкуствения интелект и възможностите, които сме изградили в нашите базирани в Сингапур институти за проучвания с нашите минали инвестиции в проучвания и развитие”, посочва професор Лоу Тек Сен, главен изпълнителен директор на NRF.

Отвъд това инициативата ще включи местната общност чрез мрежа от събития, хакатони и предоставянето на споделени ресурси и съоръжения, включително софтуерни инструменти, анонимни масиви от данни и други. Целта е да се разработят решения, базирани на изкуствения интелект, които да се справят с реалните световни предизвикателства.

Якоб обяви също, че NRF ще си сътрудничи с местните университети и институти за проучвания, за да създадат Сингапурски консорциум за наука за данните. Той ще има за цел да засили съвместната работа между университетите, институтите и индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още