Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Siri и Alexa са обект на разследване на ЕС върху "интернет на нещата"

Блокът проверява как технологичните гиганти използват данните, които събират

Siri и Alexa са обект на разследване на ЕС върху "интернет на нещата"

Снимка: Chloe Collyer/Bloomberg

Гласови асистенти като Siri на Apple и Alexa на Amazon.com са подложени на проверка, след като регулаторите в Европейския съюз (ЕС) започнаха задълбочено антитръстово разследване как технологичните компании използват данни, за да затягат хватката си върху бележещи растеж пазари, пише Bloomberg.

Регулаторите наблюдават признаци, че технологичните гиганти може да ограничават достъпа до данни или да правят продукти, които не работят добре с други, обяви Европейската комисия (ЕК) в изявление от днес във връзка с разследването в областта на т.нар. интернет на нещата.

Гласовите асистенти често стоят в центъра на устройствата за дома, коментира на пресконференция в Брюксел еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. Тя споменава и фитнес тракерите, където отделно Google е разследвана във връзка с придобиването на Fitbit.

Още по темата

“Достъпът до големи обеми от потребителски данни изглежда е ключът към успеха в този сектор, така че трябва да се уверим, че пазарните играчи не използват контрола си върху подобни данни, за да пречат на конкуренцията или по друг начин да затварят пазара за конкурентите“, посочва още Вестагер.

Секторният преглед може да събере данни от хиляди фирми, което ще позволи на Европейския съюз да дефинира конкретни проблеми и може да започне отделни разследвания. Разследване на търговските практики на Amazon изникна от по-ранно проучване на онлайн търговията. Начинът, по който Apple третира музикалната стрийминг услуга Spotify вече е във фокуса на друго разследване на ЕС, започнато през юни.

Поведението на компаниите, което благоприятства техните собствени продукти или поставя твърде високи стандарти в индустрията, „може да доведе до бързата поява на доминиращи дигитални екосистеми и може да носи големи рискове“.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
TikTok заплаши да се обърне към съда във връзка с новата заповед на Тръмп