Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Складовете на Amazon във Франция остават затворени заради спор с профсъюзите

Гигантът в електронната търговия е подложен на проверки, след като служители изразиха притеснение от зараза при обработката на доставки

Складовете на Amazon във Франция остават затворени заради спор с профсъюзите

Снимка: EPA/БГНЕС

Amazon ще остави затворени шестте си склада във Франция поне до 22 април след спор с профсъюзите заради санитарните условия на фона на пандемията от коронавирус, съобщи компанията, цитирана от Ройтерс.

Базираният в Сиатъл гигант в електронната търговия е подложен на проверки заради трудовите си практики от двете страни на Атлантическия океан от началото на пандемията, след като служители изразиха безпокойство от рисковете от зараза при обработката на доставките.

Профсъюзи и държавни ръководители в САЩ призоваха Amazon да затвори сгради, а представители на работниците във Франция заведоха дело срещу компанията, като заявиха, че здравните правила не са достатъчно добри.

Миналата седмица френски съд нареди на Amazon да ограничи доставките си до стоки от първа необходимост като храни и лекарства, докато извърши проверки на безопасността.

Още по темата
Но Amazon стигна по-далеч, като спря дейността си в шест центъра за изпълнение на поръчки, където обработва и пакетира стоки. Това е една от най-тежките последици от спора до момента.

Компанията съобщи, че определението за стоки от първа необходимост не е ясно и не може да рискува да бъде глобена. Тя заведе и съдебен иск, по който съдът трябва да се произнесе на 21 април.

„Очакваме с интерес разглеждането на иска ни“, съобщи Amazon и допълни, че служителите в складовете ще трябва да останат у дома поне до 22 април. Първоначално компанията уведоми, че складовете й ще бъдат затворени поне до 20 април.

Американската компания насърчава купувачите да продължат да правят поръчки и изтегли обявите си от френските вестници, заявявайки, че продавачите, които използват сайта на Amazon, за да предлагат стоките си, но имат собствена логистика, ще могат да ги доставят.

Компанията допълни, че ще опита да минимизира нарушаването на дейността, като използва други складове в Европа за изпълнение на поръчки, въпреки че някои купувачи заявиха, че вече са били предупредени за забавяния до четири седмици при получаването на продуктите им.

Франция на практика е под блокада за овладяване на пандемията от коронавирус и повечето магазини с изключение на супермаркетите са затворени.

Спорът с Amazon възниква в момент, когато правителството опитва да постигне баланс, като гарантира, че компаниите вземат предпазни санитарни мерки и в същото време избягва пълно блокиране на икономиката.

Amazon заяви, че здравните й указания са адекватни и допълни, че е осигурила маски на служителите си.

Профсъюзите считат, че социалното дистанциране е трудно за спазване в оживени складове и искат компанията да намали броя на продуктите, които доставя по време на кризата. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Новото начинание на Ant ще включва повече контрол от държавата