IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Slack е подала тайно документи за IPO

Компанията се насочва към директно листване на борсата

12:19 | 05.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската технологична компания Slack Technologies е подала тайно проспект към Комисията по ценните книжа и борсите за първично публично предлагане, с което насочва услугата за бизнес чатове към публичния пазар. Очакванията са за голямо IPO, предава Bloomberg.

Slack все още планира директно листване, а не традиционно първично публично предлагане, а идеята е това да се случи през пролетта, поясняват източници, запознати с въпроса.

Подобно листване дава на вътрешните лица опцията да продават веднага и без подкрепата на традиционни поематели, което има потенциала да донесе висока волатилност по време на ранната търговия.

Slack се надява на оценка от над 10 млрд. долара, писа по-рано Ройтерс.

Капиталовите пазари се борят с голямата волатилност, на фона на притесненията от забавянето на световната икономика и на търговския спор между САЩ и Китай. Няколко компании се отказаха от IPO-та, оправдавайки се с „неблагоприятните икономически условия“, а броят им расте от спирането на работата на американското правителство.

Компанията не е разкрила броя на акциите, които ще предложи, нито в какъв ценови диапазон.

Slack, която беше основана през 2013 г., позволява на екипи и компании да комуникират на групи и бързо замени имейлите в много компании, макар че имейлът все още е доминиращ на работните места.

Броят на плащащите абонати, ползващи Slack, е нараснал с повече от 50% през последните пет години до над 85 хил., посочва Slack Technologies в блога си.

Сред основните конкуренти на Slack са Teams на Microsoft, Google Hangouts Chat на Alphabet и Webex Teams на Cisco Systems, които доминират пазара за решения за съвместна работа. IDC прогнозира, че той ще достигне 3,2 млрд. долара до 2021 г.

Slack набра около 1,2 млрд. долара в рамките на 11 кръга на финансиране и има 36 инвеститори, сочи Crunchbase. Сред тях се нареждат SoftBank, T. Rowe Price, Sands Capital Ventures и General Atlantic.

Uber, Lyft и Airbnb са сред другите големи компании, които се насочват към листвания в САЩ тази година. Pinterest нае Goldman Sachs Group и JPMorgan Chase & Co да водят IPO-то ѝ по-късно тази година. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още